Hlavní obsah

Putin tři dny před masakrem v Moskvě mávl rukou nad varováním Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý odmítl varování západních zemí před teroristickým útokem v Rusku a označil je za záměr zastrašit a destabilizovat ruskou společnost. V pátek, o tři dny později, pravděpodobně čtyři pachatelé zavraždili nejméně 115 lidí v koncertní síni na předměstí Moskvy. K útoku se posléze přihlásil Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

Putin se takto podle vládní agentury TASS vyjádřil na zasedání Federální služby bezpečnosti (FSB), kde uvedl, že „nedávná provokativní prohlášení řady oficiálních západních struktur o možnosti teroristických útoků v Rusku“ jsou „nehorázným vydíráním“ za účelem destabilizace a zastrašení společnosti.

Jako první před teroristickým útokem varovala ambasáda Spojených států v Moskvě, která ve čtvrtek 7. března uvedla, že extremisté mají bezprostřední plány zaměřit se na velká shromáždění v Moskvě.

Svět odsoudil teror na okraji Moskvy. Zacharovová se pustila do šéfa OSN

Evropa

„Upozorňujeme občany USA, aby se v příštích 48 hodinách vyhýbali velkým shromážděním,“ napsala ve čtvrtek na svých webových stránkách ambasáda USA v Moskvě. „Vyhněte se davům. Sledujte aktualizace místních médií. Všímejte si svého okolí,“ doporučovala.

Varování posléze vydalo Spojené království a po něm země z celého světa, včetně Švédska, Austrálie, Německa nebo Kanady. Později o možném teroristickém útoku varovala i česká ambasáda v Moskvě. „V návaznosti na aktuální zprávy o možných útocích extremistických skupin ve velkých ruských městech Velvyslanectví České republiky v Moskvě vyzývá české občany, již se nacházejí na území Ruska, ke zvýšené opatrnosti. Rovněž doporučujeme vyhýbat se místům s velikou koncentrací osob,“ uvedlo české velvyslanectví v prohlášení na webu.

Země z celého světa varují před teroristickým útokem v Rusku

Evropa

Páteční útok

V důsledku teroristického útoku zemřelo podle poslední bilance 133 lidí, včetně dětí. Vládní agentura TASS v dřívější zprávě uvedla, že bylo hospitalizováno 115 osob, mezi kterými je pět dětí. Přes třicet dalších dorazilo na ambulanci k ošetření. Šedesát ze zraněných je ve vážném stavu, během páteční noci a sobotního rána došlo ke všem nejnutnějším operačním zákrokům. Telegramový kanál Shot nicméně uvedl, že v nemocnici se nachází 121 lidí.

Podle očitých svědků neznámí útočníci zahájili střelbu z automatických pušek. „Lidé v maskáčích vtrhli do parteru centra Krokus, nejméně tři z nich zahájili palbu z automatických zbraní. Poté byl vržen granát nebo zápalná bomba, v důsledku čehož došlo k požáru,“ uvedla RIA Novosti.

V budově posléze došlo ještě nejméně k jednomu výbuchu, o němž informoval například telegramový kanál Ostarožna novosti.

Telegramový kanál Baza uvedl, že v době útoku se na místě nacházelo kolem 6200 lidí. Podle informací kanálu Shot byla řada těl nalezena na toaletách a kancelářích, kde se lidé pokusili ukrýt před teroristy a při následném požáru se udusili, což potvrdil i kanál Mash.

Nejméně 70 obětí střelby v koncertní síni na předměstí Moskvy. K útoku se přihlásil Islámský stát

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám