Hlavní obsah

Jednání o německé vládě pokračují, šéfové stran zakázali informovat o postupu

V Berlíně pokračují druhým dnem sondovací rozhovory mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) o nové německé vládě. Jedním z hlavních témat by měla být Evropa a evropská politika budoucí německé vlády. Prakticky žádné podrobnosti o jednání ale na veřejnost nepronikají, šéfové stran se dohodli na informačním embargu.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová přijíždí na další kolo jednání o budoucí vládě.

Článek

Šéfové trojice stran - Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) mají kolem poledne v plánu separátní schůzku k evropské problematice, na níž chtějí řešit mimo jiné otázku, jak reagovat na reformní návrhy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Pro to, aby nová vláda kladla na evropskou politiku mnohem větší důraz, se už v neděli v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD vyslovil ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD). Dosavadní velká koalice CDU/CSU a SPD podle něj udělala chybu, že se příliš soustředila na vnitřní politiku a málo na dění na evropské scéně. Ta by podle Gabriela měla nyní stát ve středu možné koaliční smlouvy.

Cesta k ní ale bude ještě poměrně dlouhá. Ve čtvrtek nebo v pátek by sice už mělo být jasno, zda sondovací rozhovory skončily úspěchem, cestu k vlastním koaličním vyjednáváním by ale musel 21. ledna otevřít sjezd sociálních demokratů, z nichž si řada pokračování velké koalice nepřeje. Případnou koaliční smlouvu by pak zase muselo posvětit vnitrostranické referendum SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám