Hlavní obsah

Spolumajitel Penty Haščák strávil noc v policejní cele

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolumajitel česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák (51) strávil noc v policejní cele, když byl v úterý zadržen a obviněn z korupce a z praní špinavých peněz. V bratislavském sídle Penty zasahovaly v úterý desítky policistů ozbrojených samopaly.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Haščák na snímku z 18. dubna 2018

Článek

Web aktuality.sk předpokládá, že vyšetřovatel ve středu navrhne pro Haščáka vazební stíhání. „Pan Haščák využije všechny dostupné právní prostředky, aby se v této věci bránil, a kategoricky vylučujeme, že by tam docházelo k jakémukoli protiprávnímu jednání,“ řekl deníku Nový čas mluvčí Penty Martin Danko. Mluvčí označil zásah v sídle Penty za „neopodstatněný a nepřiměřený“.

Slovenská policie zadržela šéfa Penty Haščáka kvůli korupci

Evropa

Společně s Haščákem byli obviněni bývalý ředitel kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Ľubomír Arpáš a jeho manželka Dana, která v minulosti rovněž pracovala pro tajnou službu. Podle vyšetřovatelů Arpáš po odchodu ze SIS vynesl nahrávky z odposlechů v konspiračním bytě na Vazovově ulici v Bratislavě uchovávané v tajném spisu Gorila. Následně měl nahrávky odevzdat Haščákovi.

„Formálně to mělo proběhnout tak, že Arpáš s manželkou Danou založili v září 2006 společnost Identita. Ta vzápětí uzavřela smlouvu s firmou Barkont pod kontrolou Haščáka,“ uvedl web. Arpáš měl od října 2006 do března 2008 dodávat firmě Barkont fiktivní analýzy a poradenské služby a v patnácti splátkách za to zinkasoval 194 tisíc eur (pět milionů korun). Arpáš v minulosti tvrdil, že informace a analýzy odevzdával poslednímu šéfovi komunistické tajné policie StB Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou.

Další zadržení

Podle slovenských médií Národní kriminální agentura zadržela ve středu bývalého ředitele úřadu zvláštních policejních činností ministerstva vnitra Jozefa Reháka. Zadržen měl být také bývalý šéf kontrarozvědky SIS Peter Gašparovič a několik bývalých policistů krajského policejního ředitelství v Bratislavě.

Podle televize Joj byl rovněž zadržen bývalý náměstek ředitele SIS Boris Beňa. Denník N informoval o zatčení Daniela Čecha, bývalého viceprezidenta finanční správy. Podle listu má být mezi obviněnými také bývalý policejní ředitel Milan Lučanský.

Aféra Gorila opět ožila. U Kočnera se našly nahrávky odposlechů

Evropa

Haščák je spolumajitelem finanční skupiny Penta a patří k nejbohatším Slovákům. Penta podniká ve zdravotnictví a společnost vlastní také několik médií. Dlouhodobě se mluví o značném vlivu Haščáka na politické špičky na Slovensku, což dokumentují také nahrávky z konspiračního bytu, který patřil podnikateli Zoltánu Vargovi a v lednu 2006 v něm proběhla jednání mezi Haščákem a politiky a státními úředníky, kde se mluvilo o milionových úplatcích za státní zakázky.

Byt odposlouchávala SIS a v prosinci 2011 se přepis dostal na veřejnost. Nahrávky se pak našly v nočním stolku trestně stíhaného podnikatele Mariana Kočnera. V říjnu 2019 byl audiozáznam zveřejněn a anonymně rozeslán do médií. Nahrávky mají 39 hodin.

Na vyšetřování aféry Gorila dohlížel speciální prokurátor Dušan Kováčik, kterého policie letos v listopadu obvinila podle dostupných informací v jiných kauzách z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů a soud ho poslal do vazby.

Haščák se po zadržení policií vzdává všech výkonných pozic ve společnosti Penta. Nadále však zůstává spolumajitelem Penty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám