Hlavní obsah

Je to dvojník? Nezvyklé Putinovo družení se s lidmi vyvolalo spekulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech sociálního distancování, karantén spolupracovníků a mimořádně dlouhých stolů se Rusům předvedl docela jiný Vladimir Putin. Prezident si při návštěvě Dagestánu na jihu země počínal jako filmová hvězda – potřásal si rukou s lidmi, a dokonce políbil na tvář dívku, která se s ním vyfotila. Vyvolal tak spekulace, zda nešlo o dvojníka.

Putin se podle médií poprvé od roku 2020 odhodlal přiblížit se k lidem, v Dagestánu se s nimi fotil a třásl si s nimi rukouVideo: AP

 
Článek

Putin se ve středu v Dagestánu zúčastnil porady o rozvoji turismu. Venku před místem konání akce na něj podle zveřejněných záběrů čekaly stovky výskajících a rozzářených podporovatelek. Putin se k nim přiblížil, aby se s nimi pozdravil. Ženy od něho sice oddělovala bariéra, ruský prezident se přes ni ale naklonil a některých žen stojících poblíž se dotkl, jedné dívce dal i pusu na tvář.

Foto: AP

Putin se podle médií poprvé od roku 2020 odhodlal přiblížit se k lidem, v Dagestánu se s nim fotil a třásl si s nimi rukou

Speciální režim, který okolo Putina panuje, se podle Kremlu prezident rozhodl vědomě porušit sám. „Na jedné straně jsou tu silná doporučení expertů, ale na druhé straně je tu pevné rozhodnutí prezidenta, který nemohl lidem odmítnout, aby ho přivítali,“ vysvětloval změnu podle webu Life.ru mluvčí Peskov.

Změna v prezidentově chování okamžitě vyvolala řadu spekulací – například stanice CNN to vyhodnotila jako snahu šéfa Kremlu demonstrovat lidovou podporu po nedávné vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy armády. „Opravdu nemám rád hloupé konspirační teorie, ale pocit, že existují dva Putinové, sílí,“ citoval pak britský list Daily Mail Kirilla Martynova, šéfredaktora deníku Novaja Gazeta Evropa.

Podezření, že jde o dvojníka, pojala i řada uživatelů internetu, kteří srovnávali Putinovo vzezření při akci v Dagestánu a při nedávném jednání v Moskvě.

Něco takového přitom Putin udělal poprvé od roku 2020, povšimla si Američany financovaná ruskojazyčná stanice Nastojaščeje vremja. Naposledy se přiblížil k náhodným lidem na ulici v březnu roku 2020 ve městě Ivanovo. Když se pak začal v Rusku šířit koronavirus, uchýlil se do sociální izolace. Všichni, kdo s ním jednali, se museli dopředu testovat.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při návštěvě Dagestánu

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se fotí s dívkou během své pracovní návštěvy v Dagestánu

Média zaujal také velmi dlouhý stůl, na jehož opačný konec si musel sednout francouzský prezident Emmanuel Macron, který s ním v Kremlu jednal nedlouho před ruským vpádem na Ukrajinu v únoru loňského roku.

Na druhý konec jiného, ale opět až absurdně dlouhého stolu, si musel při jednání s Putinem sednout i ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov a ministr obrany Sergej Šojgu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil pevnost Naryn-Kala v Derbentu v jižní oblasti Dagestánu

Ve svém přísném režimu sociálního distancování ale Putin zřejmě pokračuje i letos, kdy už Světová zdravotnická organizace (WHO) odvolala globální stav nouze, který kvůli covidu-19 platil přes tři roky. Po setkání Putina s ruskými válečnými blogery před dvěma týdny totiž jeden z nich, Alexandr Sladkov, médiím řekl, že před akcí musel projít dvoutýdenní karanténou.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) na jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem v únoru 2022

Putin se obává, aby se z Prigožina nestal mučedník

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám