Hlavní obsah

Lukašenko má zřejmě zdravotní potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko má podle všeho zdravotní potíže. Už odpoledne se objevily informace, že kvůli svému stavu opustil předčasně Moskvu, na letiště ho prý doprovázela sanitka. Agentura Nexta nyní píše, že poprvé v historii nepřednesl v Minsku svůj projev ke Dni vítězství. Přes to, že na akci dorazil, mluvil za něj ministr obrany.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko během vojenské přehlídky v Moskvě mezi válečnými veterány

Článek

„Lukašenko nemohl kvůli svému zdravotnímu stavu přednést projev ke Dni vítězství v Minsku. Místo toho hovoří ministr obrany (Viktor) Chrenin. To se děje poprvé,“ napsala Nexta na svém twitterovém účtu.

Podle portálu Meduza trvala akce asi 25 minut. „Lukašenko – v rozporu s tradicí – nepronesl projev na ceremonii pokládání květin u památníku Vítězství v Minsku. Novináři píší, že není zdráv,“ uvedla Meduza s tím, že podle telegramového účtu blízkého Lukašenkově tiskové službě hovořil ministr na ceremonii jménem Lukašenka.

V asi čtyřminutové pasáži živého přenosu odvysílaného běloruskou státní agenturou Belta je vidět Lukašenko, jak vystupuje z auta, kráčí s neproniknutelným výrazem za dvojicí vojáků nesoucích rozměrný věnec k pomníku hrdinů druhé světové války a posléze ho sám urovnává a klaní se.

Běloruský opoziční server Naša Niva již odpoledne uvedl, že Lukašenka zřejmě přinutili přiletět do Moskvy na přehlídku na Rudém náměstí, přestože zjevně není zdráv. Na sociálních sítích se zároveň objevilo neověřené tvrzení, že Lukašenko kvůli zdravotnímu stavu předčasně odletěl z Moskvy, přičemž ho na letiště provázela sanitka. Podle Meduzy se navíc neobjevil na neformální snídani lídrů zemí, kteří Moskvu navštívili.

Lukašenko sice usedl ve společnosti ruského hostitele Vladimira Putina a dalších vůdců na tribunu, ale jeho „zkormoucený výraz“ a skutečnost, že po přehlídce nešel s Putinem a dalšími představiteli ke hrobu neznámého vojína v Alexandrovském sadu u Kremlu, vedl portál k závěru, že běloruský vůdce „byl donucen letět do Moskvy, ačkoliv není zdráv“. Naša Niva si také všimla, že během přehlídky byl na Lukašenkově paži vidět obvaz.

Běloruský politolog Dmitrij Bolkunec v aplikaci Telegram napsal, že Lukašenkovy lékaře nyní čeká těžký úkol „přivést vůdce opět k rozumu, promazat jej, srazit mu hladinu cukru, odstranit zřetelný třes hlavy a dopravit tělo na minské náměstí“, kde se má večer konat běloruská přehlídka. Bylo by prý také žádoucí, aby Lukašenko při této příležitosti cosi řekl, jinak projev přednese předsedkyně parlamentu.

Podle Nexty Lukašenko nakonec na minskou přehlídku dorazil, projev ale místo něj přednesl ministr obrany. Na snímku z místa je patrné, že vůdci není dobře.

Minsk je pokládán za nejbližšího spojence Moskvy. Do války Ruska proti Ukrajině se Bělorusko sice přímo nezapojilo, ale poskytlo Rusku k invazi do sousední země své území a letiště.

KOMENTÁŘ: Na Rudém náměstí měla břink jen hudba, Putin připomíná kůl v plotě – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám