Hlavní obsah

Lukašenko nedorazil na ceremonii v Minsku, spekuluje se o vážné nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko se v neděli neobjevil na ceremonii k poctě státní vlajky, která se konala v Minsku. Jak napsala agentura DPA, stalo se tak poprvé po 29 letech. Osmašedesátiletého vůdce zastoupil premiér Raman Haloučanka, což přiživilo spekulace o Lukašenkově zhoršujícím se zdravotním stavu. Ukrajinská média dokonce informovala, že je Lukašenko v nemocnici.

Foto: Sputnik, Reuters
Článek

Běloruský vůdce tento týden v úterý společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a lídry několika středoasijských zemí a Arménie přihlížel vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Ihned poté se ale vrátil do Minsku a nezůstal v Moskvě až do konce oslav. V Minsku se sice rovněž zúčastnil oslav vítězství nad nacistickým Německem, nicméně nepřednesl svůj tradiční projev.

Podle médií je Lukašenko, přezdívaný poslední evropský diktátor, od začátku května celkově málo vidět. Tuto sobotu podle všeho mimo zraky veřejnosti navštívil kliniku na předměstí Minsku, kterou využívají nejvyšší představitelé země.

I podle jednoho z běloruských opozičních předáků a bývalého ministra kultury Pavla Latušky je Lukašenko „zjevně velmi vážně nemocný“. „Nedokáže ujít pár set metrů, nemůže ani stát rovně na tribuně, kymácí se slabostí,“ uvedl Latuška.

Lukašenko má zřejmě zdravotní potíže

Zahraniční

Lukašenko je u moci od července 1994, kdy byl hlavou státu zvolen poprvé. O dva roky později prosadil novou ústavu a díky tomu prezidentský mandát prodloužil do roku 2001. Prezidentské volby v tomto roce opět vyhrál a referendem v roce 2004 zrušil omezení, které mu znemožňovalo vykonávat úřad prezidenta více než dvě funkční období.

Lukašenko poté podle ústřední volební komise vyhrál i další volby v letech 2006, 2010 a 2015. Podle oficiálních výsledků byl zvolen i ve volbách v roce 2020. Opozice a západní země ale označily oznámený výsledek za zmanipulovaný a Bělorusko následně zažilo obrovskou vlnu protestů. Policie proti nim tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám