Hlavní obsah

Jaderní inspektoři dokončili prvotní šetření v záporožské elektrárně. Nebojí se zůstat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tým inspektorů z Mezinárodní agentury pro atomovou bezpečnost (MAAE) ve čtvrtek odpoledne konečně dorazil do komplexu Záporožské jaderné elektrárny. Má obhlédnout situaci a ujistit svět, že kvůli bojům mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami nehrozí jaderná katastrofa. Po prvotním šetření šéf MAAE konstatoval, že jeho tým na místě zůstane.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Šéf MAAE Rafael Grossi ve čtvrtek v podvečer informoval, že jeho tým během dne provedl počáteční zhodnocení situace a oznámil, že zástupci MAAE v elektrárně zůstanou, píše TASS. Podle stanice BBC Grossi dříve uvedl, že mise zůstane v elektrárně do 3. září.

Od začátku komplikace

Vstupu mezinárodnímu týmu inspektorů bránilo ostřelování, které oblast elektrárny ještě ve čtvrtek zasypávalo. Po poledni se ale cesta podle ruské agentury Interfax konečně uvolnila.

Nejméně tříhodinové zpoždění nabrala kolona čekáním na kontrolním stanovišti Novooleksandrivka, které se nachází asi 20 kilometrů před linií dotyku.

BEZ KOMENTÁŘE: Enerhodarem otřásl výbuch kousek od Záporožské elektrárnyVideo: Reuters

Monitorování situace podle šéfa MAAE zabere několik dní.

„Je to mise, jejímž cílem je zabránit jaderné havárii a zachovat tuto důležitou a největší jadernou elektrárnu v Evropě,“ řekl už dřív šéf MAAE Grossi, jenž delegaci vede.

Úvodní inspekce bude podle Grossiho trvat několik dní, MAAE zároveň doufá, že poté bude moci ustavit trvalou přítomnost svých expertů v elektrárně.

Rusko mu prý poskytlo záruky, že 14 mezinárodních odborníků, kteří se účastní současné výpravy, bude moci v zařízení vykonávat svou práci.

Boje u záporožské elektrárny. Ukrajinci provedli výsadek, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

Zařízení okupované ruskými jednotkami je v posledních týdnech pod palbou, ze které se navzájem viní Ukrajina i Rusko. V chodu ji stále udržují ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských jednotek a expertů.

MAAE už dříve uvedla, že cílem mise je posoudit fyzické poškození elektrárny, funkčnost bezpečnostních systémů a pracovní podmínky zaměstnanců a rovněž provést „naléhavá ochranná opatření“.

Reklama

Výběr článků

Načítám