Hlavní obsah

Izraelský ministr zahraničí Kohen přijel do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen přijel ve čtvrtek neohlášeně do Kyjeva. Jde o první cestu vysoce postaveného představitele Izraele na Ukrajinu od začátku ruské invaze před bezmála rokem, uvedla agentura AP. Návštěva se koná v době, kdy se západní země snažily zvýšit vojenskou pomoc napadené zemi. Izrael dosud poskytuje Ukrajině pouze humanitární podporu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen přijel do Kyjeva.

Článek

Od loňského 24. února, kdy Rusko zaútočilo na svého souseda, se Izrael pohybuje na hraně mezi pomocí Ukrajině a vyhýbáním se třenicím s Ruskem, s nímž ho pojí strategické regionální zájmy. Na rozdíl od západních zemí Izrael neuvalil sankce na Rusko nebo ruské představitele, nesdílí s Ukrajinou zpravodajské informace, ani jí nedodal zbraně. Poskytl naopak humanitární podporu, včetně polní nemocnice.

Kohen by se měl v rámci krátké cesty setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími členy politického vedení Ukrajiny, jakož i s představiteli židovské obce na Ukrajině.

Podle AP není jasné, zda se Kohen chystá během své předem neohlášené návštěvy oznámit zvýšení pomoci Ukrajině, nebo zda návštěva znamená budoucí větší angažovanost Izraele v konfliktu.

Kohen, který do funkce nastoupil v závěru loňského roku, dříve uvedl, že vláda premiéra Benjamina Netanjahua bude „méně mluvit veřejně“ o ruské invazi na Ukrajinu, ale bude nadále poskytovat Ukrajině humanitární pomoc. Krátce po svém nástupu do úřadu hovořil s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

V Izraeli žije velké množství ruských a ukrajinských přistěhovalců a židovský stát se snaží udržovat dobré vztahy s oběma válčícími státy. Izrael se také spoléhá na bezpečnostní spolupráci s Ruskem ohledně sousední Sýrie, kde izraelské letectvo v uplynulém desetiletí provedlo stovky úderů proti íránským vojenským pozicím.

S tím, jak západní země zvyšují pomoc Ukrajině, sílí tlak na Izrael, a to i ze strany Spojených států, aby Ukrajině poskytl některé své pokročilé vojenské vybavení. Americký ministr zahraničí Antony Blinken po setkání s Netanjahuem v Jeruzalémě minulý měsíc uvedl, že je důležité poskytnout Ukrajině humanitární, ekonomickou i bezpečnostní pomoc.

Putin slíbil, že Zelenského nezabije, tvrdí Bennett

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám