Hlavní obsah

Itálii zasáhly další silné otřesy, obětí je 278

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Silné otřesy postihly v noci na čtvrtek italský region Abruzzo, který v pondělí zpustošilo zemětřesení, jež si podle posledních zpráv vyžádalo 278 obětí. Z tisícovky raněných je jich 179 ve vážném stavu. Nezvěstných je podle agentury DPA 500. Od dva dny proto bylo prodlouženo pátrání po zavalených. Jeden z následných otřesů dosáhl podle amerického geologického ústavu síly 5,2 stupně Richterovy škály a zaznamenali jej i obyvatelé Říma.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Policie ve zničeném městě Onna

Článek

Otřesy byly zaznamenány krátce po půlnoci. V nejvíce postiženém městě Aquila poškodily některé domy. Otřesy však především vyvolaly paniku a umocnily beznaděj.

"Nemyslím si, že se kdy vrátíme do toho domu, našeho domu. Je plný duchů a strachu," řekl 53letý Claudio Gaudier žijící v nouzovém táboře. Střechu nad hlavou ztratilo 28 000 lidí, 17 000 jich žije ve stanech.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyprošťování zasypané ženy na vlastní oči (Reuters/Stream)

Šance na nalezení dalších přeživších rapidně klesá. Od úterního večera už záchranáři nikoho živého nenašli. Objevují jen další těla obětí, jejichž počet stoupl na 274. Jsou mezi nimi i dva Češi.[celá zpráva]

Kvůli nezvěstným, jejichž počet se podle agentury DPA celkově blíží pěti stům a v Aquile je pohřešováno minimálně 30 osob, italský premiér rozhodl o dva dny prodloužit termín prohledávání trosek. 

Ve středu už pozůstalí začali s prvními pohřby. V pátek, na kdy je vyhlášen státní smutek, se uskuteční oficiální pohřeb obětí. Smuteční mši bude celebrovat aquilský biskup Guiseppe Molinari a z Vatikánu přijede kardinál Tarcisio Bertone.

Aquila
Je jednou z pokladnic italské renesanční a barokní architektury. V hlavním městě regionu Abruzzo žije asi 70 000 lidí, ale i tisíce turistů a studentů. Většina centra města byla znovu vystavěna po ničivém zemětřesení z roku 1703.
Zemětřesení z neděle na pondělí poničilo mezi třemi a sedmi tisíci budov včetně vzácných kostelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Italská tragédie očima našeho reportéra

Trosky domů jako po bombardování, prázdné ulice, podivné ticho. Tak teď vypadá ve střední Itálii většina míst zpustošených pondělním zemětřesením. Situaci...

Výběr článků

Načítám