Hlavní obsah

Itálii a Řecko zasáhla zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko a Itálii v sobotu zasáhla zemětřesení. Otřesy nejprve postihly části jižního Řecka a podle médií byly cítit od hlavního města Atén až po ostrov Krétu. Otřesy o síle 5,4 stupně tam zaznamenali po šesté hodině ranní SEČ. O několik hodin později přišla podobná zpráva ze severu Itálie, kde úřady potvrdily zemětřesení o síle 4,4 stupně.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ani v jedné zemi nejsou hlášeni zranění nebo škody na majetku, uvedla agentura Reuters.

Ohnisko řeckého zemětřesení se nacházelo v hloubce téměř 58 kilometrů v moři mezi poloostrovem Peloponés a ostrovem Kréta, sdělil aténský seismologický institut. „Vzhledem k značné hloubce byl otřes cítit v širší oblasti,“ řekl řecké televizi ERT seismolog Efthymios Lekkas.

V Itálii zaznamenali otřesy v 11:34 SEČ v oblasti Bergama a cítit byly po celé Lombardii včetně Milána, uvedla agentura ANSA. Epicentrum otřesů se nacházelo u malého města Bonate Sotto v hloubce 26 kilometrů.

Apeninský poloostrov je seizmicky aktivní oblastí, otřesy tam jsou tudíž poměrně časté. Zemětřesení nejsou ničím neobvyklým ani v Řecku, které protíná několik významných zlomů zemské kůry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám