Hlavní obsah

Irsko přehodnocuje neutralitu. Kvůli podezřelému chování ruských lodí v okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin/Praha

Tváří v tvář ruským hrozbám Irská republika posiluje svoji armádu a prolamuje dlouholeté tabu – politici i veřejnost začali diskutovat o úpravách neutrálního statusu země. Bezprecedentní změnu nazírání na mezinárodní bezpečnost podnítily mj. podezřelé aktivity ruských lodí v blízkosti irských břehů.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci irské armády pochodují ulicemi Dublinu u příležitosti výročí Velikonočního povstání

Článek

„Ukrajina všechno změnila, lidé se probudili a pochopili, že před Rusy nás nemusí ochránit ani poloha někde na samé periferii Evropy. Moskva nám neustále skrytě vyhrožuje, podniká kybernetické útoky. To ale neznamená, že zítra vstoupíme do NATO, to vůbec není na pořadu dne.“

Slova Josepha Bradyho, bezpečnostního experta z University College Dublin, pronesená pro Novinky odrážejí posun v irském veřejném mínění.

To po desetiletí odráželo princip „neangažovanosti“, mj. s ohledem na silnou averzi vůči dlouholeté koloniální mocnosti a současně nejbližšímu sousedovi, Spojenému království.

Finsko se stalo 31. členem NATO

Zahraniční

K probuzení irské veřejnosti výrazně přispěly nedávné podezřelé aktivity třech ruských špionážních lodí, které patrolovaly nedaleko irských břehů v místech, kudy na mořském dně probíhají podmořské kabely zajišťující mj. datové propojení mezi Evropou a USA.

Vláda spustila veřejná slyšení o bezpečnosti

Irská vláda se pod vlivem zhoršené mezinárodní situace odhodlala k bezprecedentnímu kroku: organizuje konference na téma národní bezpečnosti, kterých se mohou zúčastnit jak experti, tak veřejnost. První kolo takových slyšení již před několika dny proběhlo, další se chystají.

Průzkumy veřejného míněná sice i nadále ukazují, že zřetelná většina Irů (asi dvě třetiny) si nepřeje vstup země do žádné vojenské aliance, odborníci ale upozorňují, že to se může brzy změnit.

Podobná veřejná slyšení totiž před lety probíhala i kolem otázky umožnění potratů – a v roce 2018 se obyvatelé v referendu jasnou většinou vyslovili pro umožnění umělého přerušení těhotenství. Ještě pát let předtím to byla v silně katolické zemi nemyslitelná věc.

Finlandizace právě odešla do dějin

Evropa

„Striktně vzato jsme nikdy zcela neutrální nebyli, i ve vztahu k Ukrajině držíme západní pozici, jen nejsme členy vojenských bloků. I proto, že naše armáda je něco jako vtip, šest tisíc mizerně vyzbrojených vojáků je jako kapka v moři,“ řekl Novinkám Brady.

To se ovšem teď mění – irská vláda nedávno rozhodla o zvýšení vojenského rozpočtu rovnou o 50 procent.

Je to hra s ohněm?

Ne všichni v Irsku jsou ale z tohoto vývoje nadšení. Nejvýrazněji se proti změně desetiletí trvajícího statu quo postavil irský prezident Michael Higgins.

„Nehrajme si s ohněm, a už vůbec nedopusťme, abychom se stali pouhým objektem v nějaké hře našich velkých sousedů,“ vyjádřil se k tématu neutrality v interview pro nedělník Business Post prezident ve zřetelné narážce na Spojené království – a zahrál tím na sentiment, který v irské politice v minulosti mnohokrát zafungoval.

Podle prezidenta by Irsko příklonem k NATO „ztratilo jedinečnou pozici, kterou teď máme a která nám prostřednictvím měkké síly umožňuje uplatňovat vliv po celém světě“.

S tím souhlasí i Brady. „Přesto k nějakému posunu nejspíš dojde. Dokážu si představit třeba větší sdílení citlivých informaci s našimi západními partnery, posílení vztahů v rámci programu Partnerství pro mír a podobně,“ uzavírá expert.

Cena za Finsko v NATO: USA kývly na modernizaci tureckých F-16

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám