Hlavní obsah

Irsko a migrace – člun je plný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko, které se za poslední století vyšvihlo z jedné z nejchudších zemí Evropy do elity nejbohatších, se přiřadilo ke členským zemím Evropské unie, které, pokud jde o migraci, zatahují za záchrannou brzdu.

Foto: Karen Cox, Reuters

Muž se účastní 24hodinového protestu v irském přístavním městě Rosslare, kde se starý hotel přeměňuje na ubytovací centrum pro uprchlíky. Na transparentu je heslo: „Dost je dost“

Článek

Když návštěvníci Irska překračují hranice města nebo vstupují do hospody, často vidí nápis „Céad míle fáilte “. Tato irská gaelská fráze znamená „Tisíckrát vítejte“. Kultura vítání je součástí irské identity. Zatímco jiné evropské země se přely o regulaci migrace, Irsko dlouho přistupovalo k přistěhovalcům s otevřenou náručí, napsal list Die Welt.

Po dlouhých obdobích charakterizovaných útěkem v důsledku hladomoru a občanské války vznikl tento přístup z praktické nutnosti. Irsko po desetiletích úpadku potřebovalo zahraniční pracovní sílu, aby mohlo hospodářsky vzkvétat. Stalo se oblíbenou zemí pro přistěhovalectví. Tento fakt platí dodnes: 20 procent lidí, kteří v současnosti žijí v Irsku, se tam nenarodilo.

Tisíckrát vítejte

Republika, které v současnosti vládne koalice středopravicových stran Fianna Fáil a Fine Gael a Zelených, se po vypuknutí války na Ukrajině zachovala obzvláště vstřícně. V dubnu 2022 oznámila ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová, že Irsko nestanoví horní hranici pro uprchlíky z Ukrajiny.

Irský hotel, který měl ubytovat 70 žadatelů o azyl, pohltily plameny

Evropa

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Irsko do června 2023 přijalo přibližně 86 600 Ukrajinců. V přepočtu na počet obyvatel je to více než v kterékoli jiné zemi západní Evropy - 17 Ukrajinců na tisíc obyvatel z 5,2 milionu občanů. Pro srovnání, v Německu byl tento poměr 13 na tisíc obyvatel. Více lidí však přichází i z jiných zemí; na jaře byla celková imigrace nejvyšší za posledních 17 let.

Ochota přijímat uprchlíky by však mohla brzy skončit. Dublinská vláda nedávno prohlásila, že již nemá žádná volná místa pro žadatele o azyl. Mění se také nálada mezi obyvatelstvem. V posledních měsících se po celé zemi stále častěji objevují protesty proti uprchlíkům, které podněcuje bytová krize, jež zvyšuje nájmy a z mnoha Irů dělá bezdomovce.

Vláda přitvrzuje. Musí

Protesty proti uprchlíkům nejsou v Irsku žádnou novinkou. V oblastech, kde se budují azylová centra, se sporadicky objevují již několik let. Od loňského podzimu nabývají na intenzitě v reakci na velké množství dočasných přístřešků, které vláda zřídila pro množství uprchlíků z Ukrajiny.

Mnoho Irů frustruje, že vláda tak rychle pomáhá Ukrajincům, zatímco oni sami již léta trpí akutním nedostatkem bytů a chátrajícími veřejnými službami. V říjnu bylo v Irsku bez domova přibližně 13 200 lidí, což je rekordní počet. Z listopadového průzkumu vyplývá, že tři z pěti Irů si myslí, že země přijímá příliš mnoho Ukrajinců, napsal Die Welt.

„Musíme se snažit lidem naslouchat,“ upozorňuje Simon Coveney, místopředseda strany Fine Gael. V naději, že přiláká méně lidí, vláda oznámila, že od příštího roku sníží finanční prostředky pro ukrajinské uprchlíky.

Kromě toho budou moci Ukrajinci napříště pobývat ve státních azylových centrech pouze 90 dní. Doposud žádná lhůta stanovena nebyla. Kde budou ubytováni vzhledem k akutnímu nedostatku na trhu s bydlením? To se neví.

Krajní pravice větří šanci

Vláda se rovněž obává rostoucího ohrožení ze strany pravice. Napjatou situaci využívají k prosazování vlastních záměrů pravicově extremistické skupiny, násilníci a strany na pravé straně konzervativního spektra.

Rozdílné skupiny, z nichž některé se zradikalizovaly na internetu během pandemie covidu, se v posledních měsících objevují na protestech. Jejich poselství: migranti jsou nebezpečím pro etnicko-irský národ, jehož blahobyt musí mít přednost před všemi ostatními skupinami.

Násilnosti dosáhly svého vrcholu v Dublinu v listopadu. Asi 500 lidí podněcovaných agitátory na internetu řádilo v centru města, rabovalo obchody a zapalovalo auta. Již dříve byl zatčen muž, který zaútočil nožem na tři děti a jednu ženu.

Foto: Brian Lawless, ČTK/AP

Odklízení trosek z vyhořelé tramvaje na O'Connell Street po násilných protestech v Dublinu ve čtvrtek 24. listopadu 2023

Do ulic Dublinu v noci vyrazil rozlícený dav. Lidé jsou přesvědčeni, že děti pobodal migrant

Evropa

Po činu se na internetu objevily spekulace o tom, že vraždil Alžířan, a výzvy k násilí proti cizincům. „Je jedno, který to byl cizinec, zabijte ho,“ napsal jeden z účastníků na sociálních sítích.

Tato nálada posiluje malé strany, jako je Irská strana svobody (IFP) a Národní strana – obě bez zastoupení v parlamentu. Současná debata polila živou vodou zejména IFP, i s výhledem na parlamentní volby na jaře 2025. Členové strany se účastní demonstrací a útočí na vládu.

Předseda IFP Hermann Kelly využívá incidentů, jako je útok nožem v Dublinu, k tvrzení, že migranti jsou nebezpečím pro irské obyvatelstvo. „Vláda zavedla systém nebezpečně otevřených hranic který umožnil příchod vysokého počtu mužů do země, což zase vedlo ke zvýšené kriminalitě a sexuálnímu násilí,“ řekl Kelly televizní stanici Euronews.

IFP na svých webových stránkách nabízí pravděpodobně jednoduché řešení akutního nedostatku bytů: Irsko „nedokáže pojmout celý svět“ a Irové by měli mít při přidělování sociálního bydlení vždy přednost před ostatními národnostmi.

„Tisíckrát vítejte“. Fráze, která platí pro mnoho Irů i dnes. Nyní se však dělí o pozornost s jiným heslem: „Irsko je plné.“

V Irsku odsoudili 33letého Slováka na doživotí za vraždu mladé učitelky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám