Hlavní obsah

Irský hotel, který měl ubytovat 70 žadatelů o azyl, pohltily plameny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotel z 19. století v Rosscahillu v irském hrabství Galway, který měl poskytnout střechu nad hlavou 70 žadatelům o azyl, v noci na neděli lehl popelem. Irská policie zahájila vyšetřování trestného činu poškození cizí věci poté, co se několik hodin předtím před budovou hotelu Ross Lake House odehrál protest proti migrantům.

Foto: Profimedia.cz

Irská policie zatýká při listopadových násilnostech poblíž hlavní pošty v Dublinu.

Článek

Požár vypukl kolem 23:35 a trvalo přes hodinu, než ho záchranné složky dostaly pod kontrolu.

Fotografie ukazují vnitřek budovy zachvácený ohněm a kouř valící se ze střechy. Uvnitř budovy se v té době nikdo nenacházel, napsal web The Telegraph.

V sobotu večer se protestující shromáždili před Ross Lake House, aby vytvořili blokádu a vyjádřili nesouhlas s plánem vlády ubytovat zde migranty. Hotel už několik let nefunguje, avšak od příštího čtvrtka v něm mělo být ubytováno 70 žadatelů o azyl.

To jsme dosud nezažili. Policie při nepokojích v Dublinu zatkla 34 lidí

Evropa

„Policie vyšetřuje trestný čin poškození cizí věci požárem, ke kterému došlo v objektu v Rosscahillu v hrabství Galway v sobotu 17. prosince 2023. Místo požáru vyšetřovatelé zakonzervovali, ale ještě dojde na technické ohledání odborníky na žhářství,“ potvrdil v neděli dopoledne policejní mluvčí Patrick Donnelly.

Roderic O'Gorman, poslanec za Stranu zelených, řekl: „Z Galwaye přišly hluboce znepokojivé zprávy. Politici napříč všemi stranami by to měli odsoudit.“

V listopadu hořel Dublin

K požáru v Galwayi došlo po nepokojích, které minulý měsíc otřásly Dublinem po útoku nožem na tři děti a ženu, z něhož vyšetřovatelé původně obvinili cizince.

Malá, ale hlasitá menšina se na sociálních sítích postarala o nejhorší noční výtržnosti, které irské hlavní město zažilo za poslední desetiletí.

Její zuřivost podnítily nepodložené zprávy na internetu, že muž, který děti napadl, pocházel z Alžírska. Poté, co se stovky výtržníků sjely do hlavního města, došlo k útokům na policii, zapalování vozidel a rabování obchodů.

Kapacity docházejí, brání se vláda

Letos v květnu se protiimigrační protesty o víkendu v Dublinu zvrhly v násilnosti, když žháři zapálili stany uprchlíků bez domova. Při incidentu nikdo nepřišel o život. Krajně pravicová skupina Real Message Eire se podle webu Euronews na sociálních sítích přihlásila k zodpovědnosti s tím, že ji rozzlobila přítomnost toho, co nazývá „chatrčemi s nelegálními migranty v převážně dělnické čtvrti irského hlavního města“.

Irská vláda přestala nabízet ubytování nově příchozím dospělým žadatelům o azyl v lednu s odvoláním na celostátní nedostatek kapacit. V březnu pak prohlásila, že stát už ubytovává asi 58 tisíc ukrajinských uprchlíků a dvacet tisíc lidí pod mezinárodní ochranou a má problém najít střechu nad hlavou pro další.

Nejen Británie a Itálie. Bleskové deportace migrantů mimo EU chce i německá CDU

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám