Hlavní obsah

V Irsku odsoudili 33letého Slováka na doživotí za vraždu mladé učitelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Irsku byl v pátek odsouzen k doživotnímu trestu vězení 33letý Slovák, kterého soud shledal vinným z vraždy mladé učitelky základní školy Ashley Murphyové. Podle policie ji muž zavraždil mnohačetnými bodnými ranami do krku.

Foto: The Sun/News Licensing, Profimedia.cz

Třiadvacetiletá Ashling Murphyová, kterou loni v Irsku zavraždil 33letý Slovák.

Článek

K vyměření výše trestu došlo v pátek, týden poté, co 33letého Slováka Jozefa Pušku uznal soud vinným z vraždy Murphyové. Svou vinu Puška nejprve přiznal policii, která jej navštívila, když byl po činu hospitalizován v nemocnici.

Později během soudního přelíčení ale svou vinu odmítal. Nepřesnosti ve své výpovědi obhajoval častými ztrátami paměti, kterými měl trpět.

Vražda se odehrála loni 12. ledna ve městě Tullamore, jež je centrem hrabství Offaly. Třiadvacetiletou Ashling Murphyovou měl odsouzený Slovák zavraždit, když si šla zaběhat ke kanálu, který protíná centrum města.

Mladou irskou učitelku měl zavraždit 31letý Slovák

Evropa

„Bodl jsem ji do krku, ona se lekla a já jsem zpanikařil,“ popsal Puška při výslechu s tím, že Murphyovou zavraždit neplánoval. Podle policie jí zasadil až 11 bodných ran do krku.

Stanice RTE dodala, že se oběť s útočníkem neznala a policie mezi nimi nenašla žádnou spojitost.

Soudce Justin Hunt, který rozhodoval o výši trestu, uvedl, že doživotí strávené za mřížemi je trest, který „si plně zaslouží“.

„Smrt Murphyové je nepředstavitelnou tragédií. Jediné, co doposud nevíme, je motiv vraždy, dokud se neobjasní, nemůže být řeč o vašem bezpečném návratu do společnosti,“ doplnil soudce směrem k odsouzenému.

Divočáci před lety vyhrabali zavražděného Slováka na Třebíčsku, policie teď případ odložila

Krimi

Podle policie byly důkazy ukazující na jeho vinu více než dostačující. Slovák během procesu změnil svou výpověď a vinu odmítal. Podle něj se ženě snažil pomoci poté, co na ni zaútočil jiný muž, který měl bodnout i jeho.

Podle svědkyně měl muž Murphyovou držet na zemi. Dodala, že ženě neviděla do tváře, ale viděla její nohy, které „kopaly, jako kdyby křičela o pomoc“. Policie se také opírala o kamerové záznamy z místa činu a vzorky DNA za nehty oběti, které se shodovaly s DNA odsouzeného. Na místě činu bylo také nalezeno jeho kolo.

U vyslechnutí rozsudku v Hlavním trestním soudu Irska v Dublinu Slováka doprovázel také překladatel do slovenštiny a před vynesením rozsudku vypovídala i rodina a přítel zavražděné Murphyové Ryan Casey. Ten uvedl, že spolu plánovali svatbu a že byli „osudem předurčené spřízněné duše“. Směrem k Slovákovi uvedl, že za to, co udělal, pro něj ani doživotní trest není dostačující.

Podle portálu The Irish Times přijel muž do Irska před deseti lety, ve městě Tullamore se usídlil společně s manželkou a třemi dětmi v roce 2013. Před příjezdem do Irska pracoval jako stavební dělník v Česku, pocházet má z obce Lučivná v Prešovském kraji, uvedla irská média. Na stavbě měl pracovat i v Irsku, poté co utrpěl poranění zad, pobíral invalidní důchod.

Policejní záhady: Těhotnou Slovenku nikdy nenašli, malou Valerii ze Žižkova také

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám