Hlavní obsah

Do ulic Dublinu v noci vyrazil rozlícený dav. Lidé jsou přesvědčeni, že děti pobodal migrant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin
Aktualizováno

Po útoku dosud neznámého muže, který pobodal tři děti a dvě dospělé osoby, se lidé v irském Dublinu vydali protestovat do ulic, během čehož se střetli s policisty a zapálili jim auta. Jsou totiž přesvědčeni, že za útokem stojí migrant, který měl pocházet z Alžírska, o čemž informoval i server Nexta. S opatrnější informací pak přišel deník The Daily Mail, který uvedl, že útočníkem je cizinec.

Do ulic Dublinu vyrazil rozlícený davVideo: Reuters

 
Článek

K pobodání pěti lidí došlo ve čtvrtek v odpoledních hodinách. Jednou z napadených byla šestiletá holčička, které se dle televize Sky News nachází na urgentním příjmu nemocnice CHI Crumlin.

Do nemocnice Mater byla s vážnými zraněními převezena i zhruba 30letá zraněná žena.

Dalšími napadenými byl pětiletý chlapec a šestiletá holčička, kteří byli s méně vážnými zraněními také převezeni do jedné z místních nemocnic. Pětiletý chlapec byl podle informací televize již propuštěn. Pobodán byl i zhruba padesátiletý muž.

Pachatel, který nožem poranil i sám sebe, byl bezprostředně po činu zadržen kolemjdoucími. Přivolaná policie ho následně zatkla. Jeho národnost ale dosud nezveřejnila.

Protesty v Dublinu

Na sociální síti X se ve čtvrtek večer z protestu objevilo několik videí. Na jednom z nich dav křičí na policisty „vykopněte je“, čímž naráží na zatím nepotvrzenou informaci, že za útokem měl stát migrant z Alžírska.

Irská policie k pachateli žádné bližší informace neuvedla. Motiv činu je ale podle ní stále nejasný. Komisař Drew Harris, který stojí v čele irské policie, nevylučuje ani terorismus.

Policie však upozornila, že se na sociálních sítích v souvislosti s případem šíří řada dezinformací.

To ale lidem v ulicích nezabránilo v tom, aby zapálili několik policejních aut. List The Daily Mail navíc uvedl, že se protestující poprali s policisty. Jiní lidé zase po nich házeli lahve.

Na irských životech záleží

Do potyček ve čtvrti, kde žijí hlavně přistěhovalci, se zapojily stovky lidí s transparenty Irish Lives Matter (Na irských životech záleží) a s irskými vlajkami, informovala agentura AFP, jejíž redaktor uvedl, že se dav choval nepřátelsky i k „mainstreamovým“ médiím.

List The Irish Times navíc uvedl, že protestující měli v ulicích vykřikovat hesla proti migrantům.

Policisty v Dublinu podle britského listu podpořila irská armáda, která do ulic nasadila armádní vozidla. Podle videí proti protestujícím zasahují také těžkooděnci.

Podle komisaře Harrise za protesty stojí pravicoví chuligáni. „Máme tu naprosto šílenou chuligánskou frakci vedenou krajně pravicovou ideologií,“ uvedl Harris.

„Je naší povinností zajistit klid v ulicích. Součástí toho je, že žádáme lidi, aby se chovali zodpovědně a neposlouchali dezinformace a fámy, které se šíří na sociálních sítích,“ dodal.

Hrdinou Brazilec

Útok na děti se odehrál před Gaelscoil Coláiste Mhuire na Parnell Square East, když děti vycházely ze školy. Jeden svědek uvedl, že viděl muže, jak napadá skupinu mladých lidí nožem. Několik lidí ale podle něj zasáhlo a odebralo násilníkovi velký nůž.

Podle Daily Mail je nyní v Dublinu jako hrdina oslavován třiačtyřicetiletý brazilský rodák Caio Benicio, který jel ve chvíli útoku kolem na svém mopedu. Seskočil z něj a agresora srazil helmou k zemi.

V Nizozemsku a Belgii už u Alberta nůž nekoupíte. Kvůli agresi ve společnosti

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám