Hlavní obsah

Informace o padlých ruských vojácích jsou od teď tajné, rozhodl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o utajování informací o ztrátách při zvláštních operacích ruských vojáků v době míru. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Výnos je úpravou výnosu z roku 1995 o informacích, které by měly být státním tajemstvím. Až dosud byly vojenské ztráty Ruska považovány za tajné pouze za válečného stavu.

Stejný výnos navíc uvádí, že od nynějška jsou ruským státním tajemstvím také informace o jedincích, o které se zajímá rozvědka, kontrarozvědka a další operační složky s cílem využít je jako tajné spolupracovníky. Dosud byly tajné pouze informace o lidech, kteří už s tajnými službami spolupracovali.

Putin o úpravě rozhodl v době, kdy je ruská armáda obviňována z účasti v boji mezi ukrajinskou armádou a povstalci na východní Ukrajině. Moskva to popírá. Reuters však upozornil, že stejně tak Moskva popírala nasazení vojáků při obsazování Krymu, který anektovala. Až o rok později Putin otevřeně přiznal, že muži v uniformách bez označení a výložek byli armádní příslušníci. [celá zpráva]

Putin: Za zády krymské domobrany stáli naši vojáciVideo: Novinky/Reuters

Agenturní dopisovatel informoval, že počátkem týdne viděl na ukrajinské hranici velké množství ozbrojených jednotek bez označení.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle Reuters odmítl výnos bezprostředně po jeho zveřejnění na stránkách ruské vlády komentovat. Na dotaz, zda plánuje invazi na Ukrajinu, Peskov odpověděl: „Považuji za nevhodnou samotnou formulaci této otázky, ,jestli se nepřipravuje invaze’.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám