Hlavní obsah

Hudebník Jean-Michel Jarre se proletěl ve slovenském létajícím automobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný francouzský hudebník Jean-Michel Jarre si v úterý na letišti v Piešťanech vyzkoušel slovenský létající automobil AirCar, který při této příležitosti pilotoval jeho konstruktér Štefan Klein. Jarre se tak stal vůbec prvním pasažérem AirCar. Exkluzivní práva na výrobu a používání technologie AirCar koupila letos čínská společnost Hebei Jianxin Flying Car Technology.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Konstruktér a pilot létajícího automobilu Štefan Klein (vlevo)

Článek

V rámci festivalu Starmus vystoupí Jarre 12. května v Bratislavě nedaleko Mostu Slovenského národního povstání na nábřeží Dunaje. Jako host se na pódiu objeví také kytarista skupiny Queen Brian May.

AirCar, poháněný motorem BMW o výkonu 160 koní a běžným palivem, uskutečnil před třemi lety 35 minut trvající let mezi Nitrou a Bratislavou.

Ke vzletu a přistání využíval vzletové a přistávací dráhy, přičemž přeměna automobilu na letadlo či naopak trvá dvě a půl minuty a o transformaci se stará 20 servomotorů.

„Křídlo se při transformaci sklápí do trupu a není ho vidět. Na silnici je to velmi rychlý sportovní automobil a po transformaci není problém ani s parkováním,“ dodal Klein.

V roce 2022 získal AirCar od slovenského dopravního úřadu osvědčení o letové způsobilosti a během loňského roku se objevil ve videu, které zveřejnil populární youtuber MrBeast. Ve vzduchu dosahuje maximální rychlosti 190 kilometrů v hodině.

Cílem konstruktéra je dosáhnout maximální rychlosti 350 kilometrů v hodině a doletu tisíc kilometrů na jedno tankování. Cena létajícího automobilu bude začínat na hranici 500 tisíc eur (12,6 milionu korun). K plnému využití stroje je třeba vlastnit pilotní i řidičský průkaz.

Slovenské létající auto má za sebou historický přelet z Nitry do Bratislavy

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám