Hlavní obsah

Slovenské létající auto má za sebou historický přelet z Nitry do Bratislavy

Prototyp létajícího automobilu AirCar slovenského konstruktéra Štefana Kleina absolvoval v pondělí historicky nejdelší sedmdesátikilometrový let z Nitry do Bratislavy. AirCar pilotoval osobně jeho konstruktér.

BEZ KOMENTÁŘE: Video zachycuje let slovenského létajícího automobiluVideo: Klein Vision

 
Článek

Klein po přistání v Bratislavě řekl, že i pro něj to byl velký zážitek, ale cítil značné napětí. „Let probíhal zcela bez problémů, počasí bylo ideální. Bylo skvělé, že se mnou letěla další dvě letadla, která pilotovali můj syn a synovec, takže jsme byli v takové rodinné formaci,“ řekl s úsměvem viditelně spokojený konstruktér.

Cestovní rychlost AirCaru je 170 kilometrů v hodině. „Po instalování stavitelné vrtule se rychlost zvýší na 200 kilometrů v hodině, což už AirCar zařadí mezi rychlá letadla,“ vysvětlil Klein. AirCar vznikl v dílně v Janíkovcích, dnes už městské části Nitry. Létající automobil aktuálně pohání motor o síle 160 koní, ale v konečné fázi bude mít až 300 koní.

Prototyp létajícího automobilu přistál v Bratislavě

Evropa

Transformaci z letadla na auto a obráceně má na starosti 20 servomotorů a proběhne za dvě a půl minuty. „Křídlo se při transformaci sklápí do trupu a není ho vidět,“ upozornil konstruktér.

„Na silnici je to velmi rychlý sportovní automobil a po transformaci není problém ani s parkováním,“ dodal Klein. V leteckém módu je AirCar delší o 2,5 metru ve srovnání s módem, který se používá na silnici. Rozpětí křídel je 8,2 metru.

Prodloužit dolet na tisíc kilometrů

Cílem konstruktéra je dosáhnout maximální rychlosti 350 kilometrů v hodině a doletu tisíc kilometrů na jedno tankování. Cena létajícího automobilu bude začínat na hranici 500 tisíc eur (12,5 milionu korun). K plnému využití stroje je třeba vlastnit pilotní i řidičský průkaz.

V Coventry se chystá první letiště pro létající auta

AutoMoto

Do Kleinova projektu vložil přes 1,5 milionu eur (38 milionů korun) spoluzakladatel antivirové firmy Eset Anton Zajac, který podle časopisu Forbes patří do první dvacítky nejbohatších Slováků. Za perspektivní Zajac označil trh ve Spojených státech, kde je podle něj kolem 220 tisíc majitelů letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám