Hlavní obsah

Hraniční přechod Mosty u Jablunkova blokují slovenští demonstranti

Novinky, jz, plk
Aktualizováno

Silnici k hraničnímu přechodu Svrčinovec/Mosty u Jablunkova mezi Slovenskem a Českou republikou zablokovali demonstranti. Policie cestujícím radí, aby využili jiný přechod, například Milošová. Jinak musejí počítat s velkým zdržením, píše server deníku Nový čas.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Přechod Svrčinovec

Článek

Renáta Majchráková, starostka obce Svrčinovec deníku potvrdila, že na hranici protestuje asi 12 lidí, kteří neustále přecházejí na přechodu pro chodce. Tímto způsobem se snaží vyjádřit nesouhlas s opatřeními slovenské vlády, která zpřísnila příjezd na Slovensko.

Protestující jsou lidé, kterým se nelíbí, že kvůli novým podmínkám musí cestující na Slovensko bez alespoň jedné dávky očkování do karantény. Původně měly být podmínky ještě přísnější – dokončené očkování bez výjimky pro pendlery – Slovensko je ale zmírnilo, ještě než začaly platit.

Slovensko po dni zmatků mění pravidla pro příjezd do země

Evropa

„Opatření se aktuálně dotýkají značné části obyvatelů naší obce. Ovlivňují rodinné vztahy, ale i lidi, kteří pracují na české straně. Když jsme v Evropské unii, tak to každý vnímá tak, že bychom měli mít práva a povinnosti jako ostatní. Lidé to například porovnávají s Rakouskem,“ řekla starostka.

Česká policie se o blokádě dozvěděla zhruba v 9.30. „Dojely tam policejní hlídky a asi po hodině začaly odklánět osobní dopravu, protože se tam začala tvořit kolona z nákladních automobilů a kamionů,“ popsala policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Řidiči osobních vozů tak jezdí už od dopoledních hodin přes přechod Šance – Čadca-Milošová.

Slovensko zřídí na hranicích zvláštní jízdní pruh pro očkované

Evropa

Policisté mají podle Viačkové neověřené informace, že blokáda přechodu by měla trvat až do pátečního večera. „Pokud by to tak bylo, museli bychom nákladní dopravu odklánět zřejmě už někde u Českého Těšína a navádět je na jinou trasu,“ poukázala a vyzvala řidiče mířící na Slovensko, aby se přechodu v Mostech vyhnuli a už nyní jeli k východním sousedům jinou trasou.

Zdržení a kolony hlásí policie také na ostatních hraničních přechodech, na nichž se odehrávají protesty. Agentuře TASR to potvrdila Denisa Bárdyová, mluvčí policejního prezidenta.

Slovensko od pondělí zpřísní kontroly na hranicích

Koronavirus

Už ráno skupina Slováků, kteří žijí na maďarské straně hranice, proti novým karanténním opatřením protestovala na dálničním hraničním přechodu Čunovo/Rajka na okraji Bratislavy. U vstupu na Slovensko se tak tvořily kolony.

Doprava byla zablokována také na hraničním přechodu s Maďarskem, a to v jihoslovenském Komárnu.

„Policie hraniční přechody nadále monitoruje a snaží se o plynulé odbavení cestujících bez větších komplikací,“ řekla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám