Hlavní obsah

Hranice dokreslené propiskou. Část ruského velení používá na Ukrajině přes 50 let staré mapy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Část ruského velení se v únoru při zahájení invaze na Ukrajinu řídila topografickými mapami z konce 60. let minulého století. Na sociálních sítích o tom informovala ukrajinská bezpečnostní služba (SBU).

Foto: Ukrajinská bezpečnostní služba

Část mapy, kterou mělo ruské velení na Ukrajině k dispozici

Článek

Charkovská buňka SBU studovala mapy, které ukrajinští vojáci zajistili v okresech Charkovské oblasti, které byly tehdy dočasně obsazeny ruskou armádou. Zejména údaje na mapách motostřeleckého pluku 138. gardové brigády nebyly podle SBU aktualizovány minimálně od roku 1969.

„Na mapách zcela chybí charkovské sídliště Saltivka, které bylo zastavěno na začátku 70. let minulého století. Chybí také nádrže Travjanske a Murom postavené v 70. letech. A státní hranice mezi Ukrajinou a Ruskem je nakreslena propiskou, jelikož na mapách vůbec nebyla,” uvedla SBU.

Šojgu zuří: Ničte Ukrajincům dalekonosné zbraně, je to priorita

Evropa

Navigací motostřeleckého pluku 138. gardové brigády se podle bezpečnostní služby zabývaly Topografická služba ozbrojených sil Ruské federace v čele s plukovníkem Oleksijem Krasnovem a také Geoprostorové informační a navigační středisko.

Vpředvečer invaze tyto jednotky oslavily 210. výročí topografické služby v Rusku a při této příležitosti prohlásily, že poskytují vojenskému velení „nejmodernější mapy” vyrobené s pomocí nejnovějších navigačních a geodetických systémů.

Přitom 138. gardová brigáda, která tyto mapy používala a ze kterých nyní SBU čerpala, byla koncem března v Charkovské oblasti eliminována ukrajinskými vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám