Hlavní obsah

Hoax o zemětřesení v Německu vyhnal v noci do ulic tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Falešná zpráva o tom, že bezprostředně hrozí zemětřesení, vyhnala v noci na středu do ulic měst na západě Německa několik tisíc lidí. Informuje o tom agentura DPA, podle níž někteří strávili venku hodiny a bylo velmi složité je uklidnit. Další chtěli raději nocovat v autech.

Foto: Reuters

Německá policie. Ilustrační foto

Článek

Zpráva se podle policie šířila přes sociální média především v rumunsky mluvící komunitě v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku. „Lidé si volali a vzájemně se budili, aby se varovali,“ uvedl policejní mluvčí, podle něhož jen v Duisburgu své domovy raději opustilo kolem 1000 lidí.

„Snažili jsme se je uklidnit. Ale řada z nich byla opravdu velmi, velmi vystrašená,“ dodal.

Podobné scény se odehrály třeba také v Kolíně nad Rýnem, kde se na parkovištích u velkého bytového komplexu shromáždilo asi 500 lidí.

Odkud se falešná zpráva vzala, zatím policie neví. Naštěstí se podle ní ale nikomu nic nestalo, i když řada lidí ze svých bytů prchala po schodech a v panice. Jejich obavy zřejmě umocnilo nedávné zemětřesení v Turecku a Sýrii, které si vyžádalo přes 40 tisíc životů.

Přesně předpovědět zemětřesení podle geofyzika Sebastiana Busche není možné. Experti podle něj mohou pracovat jen s pravděpodobnostmi, ale nikoliv určit, že se další noc na konkrétním místě dostaví otřesy.

Zpoždění, zrušené lety, chaos při odbavení. Lufthansa hlásí globální výpadek počítačového systému

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám