Hlavní obsah

Historické překvapení v Británii: Volby vyhráli euroskeptici z UKIP

Londýn
Aktualizováno

Euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage je jasným vítězem evropských voleb ve Velké Británii. Je to poprvé v novodobých dějinách, kdy volby na ostrovech nevyhráli labouristé nebo konzervativci. Farageovu stranu volila až třetina lidí, uvedly servery BBC a The Guardian.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Nigel Farage

Článek

Ze zatím 64 vyhlášených vítězů získala UKIP 23 křesel, zatímco vládní konzervativci a opoziční labouristé shodně po 18 mandátech. Sečíst zbývají volební obvody ve Skotsku, které by už neměly příliš výsledky změnit. Británie má v Evropském parlamentu 73 poslanců.

UKIP získal 27,5 procenta hlasů, což je nárůst o 11 procentních bodů a deset křesel. Labouristé dostali 25,4 procenta hlasů, což představuje nárůst o 9,7 procentních bodů a sedmi křesel. Před dvaceti lety UKIP získal v evropských volbách pouhé procento hlasů. Nynější nástup nezastavila ani silná antikampaň a podezření, že Farage zneužívá příspěvky, které dostává. [celá zpráva]

Konzervativci sedm europoslanců ztratili, když dostali jen necelá 24 procenta a ztratili 3,8 procentního bodu. Největší propad zaznamenali vládní liberální demokraté, kteří získali jen 6,9 procenta a 6,9 procentního bodu ztratili, což představovalo devět poslaneckých míst. Zůstal jim jediný europoslanec.

Z europarlamentu vypadala fašizující Britská národní strana.

UKIP na postupu

"Politické zemětřesení, které UKIP slibovala, je na postupu," řekl nově zvolený europoslanec této strany Patrick O'Flynn.

„Lidová armáda UKIP dnes večer promluvila a přinesla nejmimořádnější výsledek v britské politice za sto let,“ prohlásil ještě před sečtením všech hlasů Farage a avizoval, že strana bude chtít stejně tak uspět i v parlamentních volbách, "V příštím roce půjdeme do voleb s cílenou strategií a slibuji vám, že jste o nás neslyšeli naposledy."

Faragova strana se staví proti přistěhovalcům a kritizuje směřování EU. Farage je často na plénu v parlamentu slyšet, jak se pouští do institucí a jejích zástupců.

Protievropské strany uspěly i v dalších zemích. Ve Francii vyhrála ultrapravicová Národní fronta, kterou upřednostnila čtvrtina voličů a získala 25 křesel. V Dánsku se nejsilnější stala Lidová strana s 26 procenty, která zdvojnásobila počet křesel na čtyři.

Reklama

Související články

Britští euroskeptici rekordně posilují

Historickým úspěchem protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) skončily regionální volby ve Velké Británii. Podle dílčích výsledků posílila...

Výběr článků

Načítám