Hlavní obsah

Šéfa britských euroskeptiků podezřívají ze zneužívání příspěvků EU

Londýn

Lídrovi euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a europoslanci Nigelu Farageovi hrozí vyšetřování kvůli údajnému zneužívání unijních příspěvků na provoz jeho kanceláře v Británii. Formální stížnost k evropskému protikorupčnímu úřadu na něj podal nejmenovaný bývalý vysoký představitel UKIP, informoval v úterý britský deník The Times.

Foto: Jiří Kubíček, Právo

Nigel Farage

Článek

Farage je obviněn ze zpronevěření 60 000 liber (zhruba dva miliony korun) zaslaných z unijních prostředků na jeho bankovní účet.

Předseda UKIP dostává přinejmenším od roku 2009 každoročně od unie 15 500 liber na provoz kanceláře ve svém volebním obvodě. Sídlí v malé bývalé sýpce v Bognor Regis v hrabství Západní Sussex na jihu Anglie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Farageovi však objekt už 15 let bezplatně pronajímají podporovatelé UKIP, píše list The Times. Další poplatky za provoz kanceláře přitom podle informovaných zdrojů ročně nepřesahují 3000 liber, takže Farageovi každý rok z příspěvků zbude 12 000 liber.

Farage, jemuž v poslední době prudce vzrostla podpora, přiznal, že za svou kancelář nájem neplatí. Trvá ale na tom, že i tak na její provoz vynakládá 1000 liber měsíčně.

Trestní oznámení k Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) podal bývalý čelný představitel Farageovy strany. Přál si však zůstat v anonymitě, protože spolustraníci prý hrozí fyzickým napadením těm členům, kteří zpochybní financování strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám