Hlavní obsah

„Heil Zelenskyj“. Ruští herci odrazují Němce od podpory Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekompromisní vojáci odnášející nebohé německé rodině vybavení domácnosti jako pomoc pro Ukrajinu. Takovou scénu ukazuje v němčině natočené hrané video, které se začalo šířit na sociálních sítích. Prokremelské účty jej líčily jako spot německé protestní strany Alternativa pro Německo (AfD), podle zjištění investigativních novinářů ale ve videu hrají Rusové.

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ilustrační foto

Článek

Německá rodina ve videu sleduje v televizi vášnivý projev kancléře Olafa Scholze o podpoře Ukrajiny, když se u jejích dveří objeví vojáci. Postupně začínají zabavovat věci v domě a nakonec se slovy „Heil Zelenskyj“ pověsí na zeď portrét ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Na konci videa se objevuje informace, že Německo už vydalo na pomoc Ukrajině více než 22 miliard eur. „Je váš dům v NATO? Přijměte NATO ve svém domě,“ sděluje spot divákům na konci videa.

Video hojně sdíleli prokremelští propagandisté a ruská média. Za spot německé AfD jej označil například moderátor stanice Pěrvyj kanal Ruslan Ostaško, o německé reklamě píše i web deníku Argumenty i fakty, také ruská nacionalistická televize Cargrad záběry uvádí jako německou politickou satiru.

O videu, v němž o AfD není žádná zmínka a prvně se objevilo na Twitteru, přitom tyto kanály informovaly dříve než německá média, upozornil ruský exilový web Meduza. Na to, že všichni hlavní herci ve videu jsou Rusové, pak upozornil investigativní novinář Ilja Ber a redaktoři Rádia Svobodná Evropa a ruského webu Agenstvo.

Otce rodiny ve videu identifikovali jako ruského herce Valentina Vorobjova, jeho manželku hraje moskevská herečka Julija Konjuchová, nesmlouvavou německou vojačku pak ztvárnila Julija Mandriková a jednoho z jejích podřízených si zahrál Igor Aleksejev.

Novináři se pokusili herce kontaktovat. Konjuchová odmítla odpovědět s tím, že jí to zakazují podmínky smlouvy, Mandriková nereagovala. Matka malého chlapce hrajícího ve videu přitom podle Bera na sociálních sítích tvrdila, že video natočila ruská státní televize RT. Ta dílko rovněž sdílela, o jeho původu se však nezmínila.

Německý bundeswehr v interním dokumentu tvrdě kritizuje poměry v ukrajinské armádě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám