Hlavní obsah

Hackeři na obrazovkách v Ermitáži promítli záběry z masakru Buče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Neznámí hackeři pronikli do počítačové sítě slavné petrohradské galerie Ermitáž. Na obrazovky v muzeu v neděli odpoledne promítli informace o jarních masakrech v Buči. O události informoval petrohradský server Fontanka. Po pachatelích pátrají kriminalisté.

Foto: Oleksandr Ratushniak, Reuters

Dobrovolníci stojí u těla jednoho ze zabitých civilistů ve městě Buča

Článek

Když personál galerie zjistil, co se na obrazovkách objevilo, vypnul je. O incidentu, ke kterému došlo kolem čtvrté odpoledne, když byli v galerii návštěvníci, informoval policii kolem deváté večer.

Šetření ukázalo, že šlo o hackerský útok zvenčí.

Kriminalisté v Petrohradu pak zahájili pátrání po neznámých hackerech, kteří informovali o „událostech v ukrajinském městě Buča, které ruské ministerstvo obrany označilo za falešné“.

Co přesně se promítalo na obrazovkách, nebylo oznámeno.

Ruská média, jež jsou tvrdě kontrolována a cenzurována a za informace v rozporu s oficiální schválenou linií tvrdě trestána, boje na Ukrajině nesmějí označovat za válku. Nemůže se proto psát a masakrech a vraždách civilistů, ale jen o „událostech v Buči“. Ve městě, které na konci února obsadila ruský armáda, než byla vytlačena, byla nalezena těla 458 obětí, mezi nimiž bylo devět dětí.

Nedá se to nazvat jinak než genocidou, líčí zvěrstva na civilistech starosta Buče

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám