Hlavní obsah

Nedá se to nazvat jinak než genocidou, líčí zvěrstva na civilistech starosta Buče

Buča

Starosta osvobozené ukrajinské obce Buča na předměstí Kyjeva Anatolij Fedoruk v rozhovoru, který v pondělí zveřejnila agentura Reuters, líčil, jak ruští vojáci během měsíc trvající okupace masakrovali civilní obyvatelstvo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Měl prostřelenou hlavu, byl zohavený, mučili ho, popisuje obyvatelka Buči jak našla svého zabitého manželaVideo: Reuters

 
Článek

„Předevčírem jsem tu napočítal 21 zastřelených... Genocida a mučení civilistů. Víte, každá válka je zločin, ale existují určitá pravidla pro její vedení. A ve vztahu k civilnímu obyvatelstvu ruské vojsko opravdu demonstrovalo, že zabíjelo úmyslně,“ tvrdí starosta Buče.

„Ve skutečnosti dostali na své safari zelenou od Putina. Oni vlastně postříleli ukrajinský národ, ukrajinský lid. Proto nemám jiný termín, jak to nazvat, než genocida,“ dodal.

FOTO: Drastické záběry obětí ruského řádění

Válka na Ukrajině

Zvěrstva páchané ruskými vojáky v Buči na videu agentury Reuters líčila také jedna z obyvatelek města Tetjana Volodymyrivnaová. Reportérům před kamerou vyprávěla, jak jí vojáci zmlátili a odvlekli manžela. Živého už ho nespatřila.

„Přišli v osm hodin večer. Zasáhli ho puškami přímo tady. Pak začali prohledávat byt, byla to rychlá prohlídka. Mě a psa odvedli pryč... Uplynulo pět dní, deset, pak třináct, hledala jsem svého manžela. Pak jsem šla do sklepa. Předtím jsem napsala Červenému kříži, že jsem ho hledala a hledám. Když jsem sešla dolů, poznala jsem ho podle bot a kalhot. Měl zohavenou tvář, jeho tělo bylo studené.

Přijeďte se podívat, co jste způsobili, pozval Zelenskyj Merkelovou a Sarkozyho do Buče

Válka na Ukrajině

Buča leží 37 kilometrů severovýchodně od centra Kyjeva. Ruská vojska se odtamtud po asi měsíčním obléhání na konci minulého týdne stáhla. Když je v Buči o víkendu nahradili novináři, naskytly se jim obrazy zkázy. V ulicích ležela těla mrtvých civilistů, z nich mnohá byla znetvořena, některá navíc měla svázané ruce.

Ukrajinské úřady z masakru obviňují ruskou armádu a hovoří o ukrajinské Srebrenici, čímž odkazují na masakr v Bosně a Hercegovině z doby války v Jugoslávii. Moskva obvinění z válečných zločinů popírá. Tvrdí, že Ukrajinci snímky, videa a svědectví zfalšovali.

Reakce Ruska na masakr v Buči: Je to podvrh

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám