Hlavní obsah

Gruzie přijala jen část mírového plánu, nechce ztratit Abcházii a Jižní Osetii

Novinky, ČTK, BBC, aš, Interfax, RIA Novosti
TBILISI/MOSKVA

Gruzie akceptovala bodový mírový plán, který má ukončit konflikt s Ruskem. Moskva s ním souhlasila už dříve. Ruský prezident Dmitrij Medveděv už v úterý oznámil, že operace končí. Gruzie ovšem přijala jen prvních pět bodů mírového plánu, představující návrat do výchozích pozic. Šestý bod, podle něhož se mělo o budoucím statutu Jižní Osetie a Abcházie jednat, byl kvůli protestům Tbilisi ze smlouvy vypuštěn.

Článek

Po podpisu dokumentu v Tbilisi uvedl francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho gruzínský protějšek Michail Saakašvili, že šestý bod byl po dohodě s Medveděvem vypuštěn.

Jednání v Tbilisi byla velmi obtížná.Saakašvili uvedl, že některé body dohody byly neakceptovatelné. Ruský požadavek na zahájení jednání o budoucím statutu Jižní Osetie a Abcházie nahradila vágní formulace, že mezinárodní společenství bude jednat o zajištění míru v oblasti.

„Územní jednota Gruzie nemůže být zpochybňována,“ uvedl Saakašvili. Saakašvili srovnal zásah na území Gruzie se sovětskou invazí do Československa v roce 1968. Americká ministryně Condoleezza Riceová k tomu uvedla: „Nejsme v roce 1968. Poselství je jasné jasné, Rusko nemůže jednat tímto způsobem.“ Spojené státy dokonce hrozily Rusku vyloučení ze skupiny G8.

"Rusko je jednou nohou v mezinárodním společenství a druhou ne," citoval The Washington Post list nejmenovaného představitele vlády USA, podle kterého je v sázce například ruské členství v organizacích jako Světová obchodní organizace (WTO) nebo G8, která sdružuje nejvyspělejší světové ekonomiky. Rusko ale odmítá, že by ustoupilo tomuto tlaku.

:.Kolona ruských automobilů s raketomety se stahuje.foto: Reuters/Vasily Fedosenko

 Představitelé americké vlády pod podmínkou anonymity novinářům řekli, že byla zrušena nadcházejícím schůzka mezi představiteli Severoatlantické rady, která je nejvyšším rozhodovacím orgánem NATO, a Ruskem. Konat se podle nich prý nebude ani společné vojenské námořní cvičení NATO a Ruska, jež bylo naplánováno na pátek.

Boje skončily, napětí trvá

Podle zpravodajů v oblasti boje skutečně utichly a otevírají se tři koridory pro distribuci humanitární pomoci. Vzhledem k silným slovům na obou stranách, která ukazují, že ani jedna strana nemíní ustoupit ze svých nároků, ale bude podle analytiků cesta ke skutečnému řešení, které v oblasti zajistí klid, velmi dlouhé.

Ruské požadavky inspirovány Kosovem

Body plánu přiblížil Ruský prezident Dmitrij Medveděv: „První je neuchýlit se k použití síly. Druhým je zastavit všechny vojenské akce. Třetím je volný přístup k humanitární pomoci. Čtvrtým je, že by se gruzínské ozbrojené síly měly vrátit na základny. Pátým je, že by se ruské ozbrojené síly měly stáhnout na pozice před boji."

Hlavní body mírového plánu gruzínsko-ruského konfliktu
Dohoda o neužití síly
Zastavení všech vojenských akcí
Volný přístup pro humanitární pomoc
Gruzínské vojenské jednotky se vrátí na své stálé základny
Ruské vojenské jednotky se vrátí na pozice, jež zaujímaly před vypuknutím současného konfliktu. Dokud nebudou vypracována mezinárodní opatření, ruské mírové sbory "přijmou dodatečná bezpečnostní opatření"

Za klíčový ale označil Medveděv právě poslední bod: „Šestým je zahájit mezinárodní diskusi o budoucím statutu Jižní Osetie a Abcházie a o způsobech, jak zajistit jejich bezpečnost.“

Moskva ještě nezveřejnila oficiální reakci na vypuštění šestého bodu. Otevíral možnost, že se postavení obou separatistickým oblastí může v budoucnu změnit. Mezinárodní uznání Kosova dalo Rusku do rukou silný argument a Moskva už dříve hrozila, že uzná samostatnost Abcházie a Jižní Osetie.

foto: Právo/ti

Rusko opakovaně zdůrazňuje, že v pátek zahájená akce gruzínských vojsk v Jižní Osetii byla agresí.

Den smutku za oběti, jejich počet není přesně znám

Středa je v Rusku vyhlášena „dnem národního smutku za oběti genocidy jihoosetského lidu“.

Rusko kritizuje, že Gruzie nezveřejnila počet civilních obětí zásahu v Jižní Osetii a Gruzínce označila za hrdlořezy. Rusové původně uváděli až 2000 mrtvých, pak odhad snížili na 1600.

:.Vyhořelý gruzínský tank v jihoosetském Cchinvalifoto: Reuters/Vasily Fedosenko

Ruská armáda oznámila, že při akci padl jeden důstojník a 17 vojáků. Dalších čtrnáct vojáků je nezvěstných. Mezi 52 raněnými je i jeden generál. Není jasné, zda Rusko do těchto čísel zahrnuje i 12 příslušníků mírových sil, kteří zahynuli v pátek při útoku gruzínských vojsk na Jižní Osetii.

Při ozbrojeném konfliktu mezi Ruskem a Gruzií přišlo o život 175 Gruzínů, většinou civilistů. Bilanci v úterý zveřejnilo gruzínské ministerstvo zdravotnictví. Předcházející bilance uváděla 92 gruzínských obětí včetně 40 civilistů, napsala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám