Hlavní obsah

Konflikt v Gruzii se stupňuje, mrtvých v Jižní Osetii jsou prý stovky

Novinky, CNN, ČTK, BBC, RIA Novosti, Interfax, Itar TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI/CCHVINGALI/MOSKVA
Aktualizováno

Během pátku se konflikt v Jižní Osetii rozšířil. Na páteční gruzínskou akci, při níž bylo obklíčeno hlavní město mezinárodně neuznávané separatistické Jižní Osetie Cchvingali, zareagovala Moskva. Do oblasti bojů vyslala svoje vojenské jednotky, gruzínskou hranici překročilo přes sto ruských tanků a obrněných transportérů. Boje v Cchvinvali si podle tamní vlády vyžádaly stovky obětí.

Foto: Irakli Gedenedze , Reuters

Ruský bitevník Suchoj Su-25 bombarduje gruzínské pozice v Jižní Osetii.

Článek

Prezident separatistické mezinárodně neuznané republiky Eduard Kokojev oznámil, že při bojích mezi jihoosetskými jednotkami a gruzínskou armádou padlo 1400 civilistů. Ve městě jsou slyšet mohutné výbuchy a mnoho obyvatel se ukrývá ve sklepích.

Kokojev současně dodal, že jihoosetinské síly odrážejí útok gruzínských jednotek. Čtvrtý batalion armády Jižní Osetie, který je odpovědný za obranu jihu Cchvingali, začal vytlačovat gruzínská vojska z města.

Dodal, že při bojích ve městě byli zabiti tři gruzínští vojáci a další jsou raněni.

:.Osetinští vojáci v akcifoto: ČTK/AP

Doposud bylo uváděno patnáct civilních obětí bojů v Cchvingali. Rusko přiznalo ztrátu tuctu svých vojáků. Jednalo se o příslušníky mírových sborů, které dozíraly na příměří mezi Jižní Osetií a Gruzií. Dalších třicet jich bylo raněno. Gruzínská strana všechny útoky na ruské mírové síly popírá.

Novinky.cz s použitím google.maps

Konflikt ale pocítila i Gruzie. Na letiště u Tbilisi dopadly nejméně dvě bomby, přičemž zabily nejméně čtyři osoby. Gruzínská ministryně Eka Tkešelašviliová sdělila, že ruská letadla bombardovala "některé vesnice " u hranic s Jižní Osetií. Celkem si nálety vyžádaly třicet obětí.

Rusko zahájilo válku proti Gruzii

Gruzínský prezident Michail Saakašvilli označil angažování ruských sil ve střetu za vyhlášení války Gruzii ze strany Ruska. Asi sto padesát ruských obrněnců je už podle na území Jižní Osetie. Oznámil i úspěchy gruzínské armády. Podle něj se podařilo sestřelit dvě ruská letadla. Gruzie pak uváděla dokonce sestřelení čtyř ruských strojů.

:.Gruzínské tanky u metropole Jižní Osetie Cchvingalifoto: Reuters/Irakli Gedenedze

Saakašvilli požaduje okamžité ukončení bojů. Současně ale žádá, aby ruští příslušníci mírových sborů byli vystřídáni mezinárodními silami. K urychlenému uzavření příměří vyzývají také Bílý dům, Evropská unie a NATO. „Spojené státy už měsíce jednají se všemi stranami ve snaze najít mírové řešení,“ sdělil mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe. „Vyzýváme všechny strany, aby se zdržely násilí a zahájily přímé rozhovory,“ dodal.

:.Ruský letoun nad územím Gruzie foto: Reuters /Irakli Gedenedze

Gruzie stahuje část vojáků z Iráku 

Gruzie kvůli konfliktu již dnes vyhlásila mobilizaci a večer oznámila, že kvůli němu stáhne z Iráku 1000 vojáků, aby je mohla nasadit do Jižní Osetie. "Jednali jsme s našimi americkými přáteli, že hodláme během několika dnů stáhnout z Iráku polovinu našeho kontingentu, protože čelíme ruské agresi," sdělil předseda gruzínské bezpečnostní rady agentuře Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám