Hlavní obsah

Francie šílí z paktu mezi USA a Austrálií, přišla o kšeft

Paříž

Rozhodnutí Spojených států odstrčit Francii od smlouvy o koupi ponorek, kterou uzavřela s Austrálií, ukazuje nedostatek soudržnosti v době, kdy oba spojenci čelí společným výzvám v indo-pacifickém regionu, uvedla ve čtvrtek francouzská ministerstva zahraničí a obrany.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová

Článek

Spojené státy, Británie a Austrálie ve středu oznámily, že zakládají bezpečnostní partnerství, které má zajistit mír a stabilitu v oblasti Indo-Pacifiku. Pakt má mimo jiné pomoci Austrálii získat americké ponorky na jaderný pohon. Austrálie proto zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek.

Francie zahajuje vyšetřování po odhaleních o špionážním programu Pegasus

Bezpečnost

„Americké rozhodnutí odstrčit evropského spojence a partnera, jako je Francie, od strukturálního partnerství s Austrálií v době, kdy čelíme bezprecedentním výzvám v indo-pacifickém regionu ... ukazuje nedostatek soudržnosti, který Francie může jen vzít na vědomí a litovat,“ uvádí ve společném prohlášení francouzský ministr zahraničí Jean-Yves le Drian a ministryně obrany Florence Parlyová.

Francie potrestá generály za dopis Macronovi

Evropa

Austrálie v roce 2019 po dvou letech průtahů podepsala smlouvu s francouzskou firmou Naval Group na výrobu 12 ponorek za 50 miliard australských dolarů (785 miliard Kč). Jeden z nejlukrativnějších obranných kontraktů na světě však poznamenala řada komplikací a zpoždění, jelikož Canberra požadovala, aby většina komponent a výroby byla lokální.

Francouzské prohlášení zároveň uvádí, že rozhodnutí Austrálie odstoupit od dohody odporuje duchu vzájemné spolupráce. Doplňuje přitom, že tento krok pouze posílí potřebu Evropy dosáhnout strategické autonomie. „Neexistuje žádný jiný spolehlivý způsob, jak hájit naše zájmy a hodnoty po celém světě, včetně oblasti Indo-Pacifiku,“ píše se v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám