Hlavní obsah

Francouzský exprezident Sarkozy dostal za korupci rok natvrdo

Paříž
Aktualizováno

Pařížský soud v pondělí uznal francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho vinným z korupce a obchodování s vlivem a uložil mu tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Šestašedesátiletý Sarkozy je podle agentury Reuters druhým francouzským prezidentem usvědčeným z korupce v novodobé historii země.

Sarkozy se podle soudu dopustil korupčního jednání mimo jiné tím, že se pokoušel za protislužby získat tajné informace od soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta, který se zabýval kauzou financování Sarkozyho prezidentské kampaně z roku 2007.

Azibertovi prezident údajně výměnou za informace nabídl lukrativní post v Monaku. Na věc se přišlo díky odposlechům telefonních hovorů.

Francouzský exprezident Sarkozy stanul před soudem kvůli korupci

Evropa

Historický proces

Francouzská média proces označují za historický, jelikož je Sarkozy první bývalou hlavou státu páté republiky, tedy od roku 1958, která stanula před soudem kvůli korupci.

Nicolas Sarkozy se za pět let své vlády stal z politické hvězdy jedním z nejméně populárních prezidentů francouzské páté republiky. V boji o druhé funkční období prohrál se socialistou Françoisem Hollandem. Případné očištění v nynějším procesu by mu však mohlo umožnit návrat do vysoké politiky.

Sarkozy stane před soudem kvůli financování kampaně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám