Hlavní obsah

Sarkozy stane před soudem kvůli financování kampaně

Paříž

Bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zřejmě čeká soudní proces kvůli obvinění z nelegálního financování volební kampaně v roce 2012, uvedla ve čtvrtek televize BFMTV. Soud totiž zamítl jeho odvolání, které se snažilo procesu zabránit. Bitva právníků ale ještě není u konce, připomíná televize. Proti dnešnímu rozhodnutí může podle AFP ještě podat kasační stížnost.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Nicolas Sarkozy nasedá do svého vozu.

Článek

Proti Sarkozymu i dalším lidem bylo vzneseno obvinění, že pomocí podvodů vydali na kampaň více, než je zákonem povolený limit 22,5 miliónu eur (608 miliónů korun).

Částka ve výši 17 miliónů eur se použila na předvolební kampaň, aby se ale nepřekročil limit, prostřednictvím falešných faktur se tyto peníze daly do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), předchůdkyně nynějších Republikánů (LR).

Podvody v kampani už dříve připustila společnost Bygmalion, která se na transakcích kolem financování kampaně podílela. Sarkozy ale obvinění stále popírá.

Problémy exprezidenta

Není to jediný problém, s nímž se musí exprezident vypořádat. Čelí také dalším obviněním, například kvůli kampani z roku 2007 či údajnému ovlivňování soudce.

Obvinění stojí na odposleších z roku 2014, podle nichž se Sarkozy přes svého právníka Tierryho Herzoga snažil získat informace od soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta, který měl na starosti kauzu ohledně nelegálního financování Sarkozyho předvolební kampaně v roce 2007.

Obvinění, že peníze od dědičky firmy L’Oréal Liliane Bettencourtové přijal nezákonně, byl Sarkozy v roce 2013 zproštěn, jenomže vyšetřující soudci odhalili podezřelou komunikaci právníka Herzoga se soudcem Azibertem. Exprezidenta obvinili v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám