Hlavní obsah

Francouzské mistraly prý nejspíš koupí Egypt

– Paříž

Dvě moderní francouzské vojenské lodě Mistral, které mělo původně získat Rusko, koupí nejspíš Egypt. S odvoláním na zdroje blízké jednání mezi Paříží a Káhirou to ve středu uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Dvě vojenské lodě třídy Mistral Francouzi původně stavěli pro ruské námořnictvo.

Článek

Kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) Francie uzavřela v minulých letech s Ruskem, ale kvůli přístupu Moskvy k Ukrajině dodávku dvou vrtulníkových lodí Mistral nejprve zmrazila a nedávno nakonec zrušila.

"Jednání skutečně probíhají, jsou v relativně pokročilém stadiu a týkají se Egypta," řekl francouzský zdroj agentuře AP k dalšímu osudu mistralů. Jiný francouzský zdroj to také potvrdil. Poznamenal ale, že podoba financování takové transakce zatím není jasná.

Káhira se snaží posílit svou vojenskou sílu v době, kdy doma i v zahraničí čelí islámským vzbouřencům. Egypt je se Saúdskou Arábií členem mezinárodní vojenské koalice, která bojuje proti rebelům v Jemenu.

"Francie se rozhodla uvažovat o Egyptu, který je významným subjektem na Blízkém východě. Jeho stabilita je nezbytná a Egypt očekává od Francie podporu," řekl podle AP k Mistralům francouzský prezident François Hollande při úterním výročním setkání s francouzskými velvyslanci v Paříži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám