Hlavní obsah

Francie zaplatila Rusku za nedodané mistraly, spor končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Francie finančně odškodnila Rusko za nedodané vrtulníkové lodě třídy Mistral. Kreml tak považuje spor za ukončený, informovala ve středu agentura Interfax. Paříž dodávku lodí pozastavila a následně zrušila v rámci západních protiruských sankcí.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ruští námořníci před válečnou lodí Vladivostok ve francouzském přístavu Saint-Nazaire

Článek

„Prezident Ruské federace se s prezidentem Francouzské republiky společně dohodli na ukončení kontraktu na stavbu a dodávku dvou vrtulníkových lodí Mistral podepsaného v červnu 2011,” uvedl tiskový odbor Kremlu.

Podle prohlášení se obě strany přátelsky dohodly na vyplacení odškodného Rusku a navrácení materiálu a zařízení, které pro lodě Rusové dodali. Francouzi už kompenzace vyplatili, čímž nabývají plné vlastnické právo k lodím, s nimiž mohou naložit podle uvážení. Záležitost je tak podle Kremlu „plně vyřešena”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští námořníci cvičí francouzské lodě MistralVideo: Reuters

Dohoda o prodeji lodí za 1,2 miliardy eur z června 2011 byla největším zbrojním kontraktem Ruska s členským státem NATO. Francouzský prezident François Hollande dodávku pozastavil loni poté, co Rusko anektovalo Krym a na Donbasu propukla válka, do níž podle Kyjeva a Západu Moskva aktivně zasáhla.

Anketa

Je v pořádku, že Francie kvůli krizi na Ukrajině nedodala Rusku válečné lodě?
Ano
39,7 %
Ne
60,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4410 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám