Hlavní obsah

Ohně, barikády, slzný plyn. Ve Francii pokračují protesty

• Aktualizováno

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie v centru Paříže v pátek pozdě večer a v noci na sobotu 61 lidí, v Lyonu dalších 36, uvedl server listu Le Monde. Lidé v ulicích zapalovali ohně, policisté proti nim použili slzný plyn. Další demonstrace proti reformě, která má mimo jiné zvýšit věk odchodu do důchodu o dva roky na 64 let, se očekávají i o víkendu.

Násilí při protestech ve FranciiVideo: Reuters

 
Článek

Lidé jsou rozladěni rozhodnutím vlády obejít Národní shromáždění, kde nemá jistou podporu, a schválit reformu důchodů, proti níž odbory dlouhodobě protestují. Krok umožňuje ústava. Současně tím ale dává možnost vyvolat do 24 hodin hlasování o nedůvěře vládě. Opoziční strany už návrhy podaly.

Reforma zvyšuje věk odchodu do důchodu z 62 na 64 let.

Na pařížském náměstí Svornosti, které se nachází nedaleko sídla dolní komory parlamentu, se v noci sešly tisíce lidí, z nichž někteří stavěli barikády a na náměstí během protestu vypukl požár. Část protestujících se také střetla s policií, která použila i slzný plyn.

„Je to úplné popření demokracie, popření toho, co se v ulicích už několik týdnů děje,“ popsal podle BBC agentuře Reuters jeden z protestujících.

Střety s policií se odehrály také v Lyonu, kde někteří demonstranti pronikli do radnice čtvrtého obvodu, kterou poškodili. Navíc se v budově podle policie pokusili založit požár, což se jim ale kvůli zásahu pořádkových sil nepovedlo.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Policie v Paříži použila při zásahu slzný plyn

Zapalování ohňů, ničení květináčů či vysypávání odpadkových košů na zem i další rozbroje jsou hlášeny také ze Štrasburku, kde se k protestu sešlo na 1600 lidí.

Pokojněji se demonstrovalo v dalších městech, jako v Lille či Bordeaux.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Protestující s podobiznou Emmanuela Macrona

Macron tlačí reformu důchodů mimo parlament

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám