Hlavní obsah

FOTO: Vojáky během cvičení NATO překvapila nádherná polární záře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko

U pobřeží Norska začalo v pondělí rozsáhlé cvičení jednotek NATO, které bude probíhat dva týdny, a zapojí se do něj přes 20 tisíc vojáků. Své jednotky sem poslalo i britské královské námořnictvo, na palubě jehož lodi měli vojáci možnost sledovat nádherný úkaz v podobě polární záře. Snímky zveřejnilo britské ministerstvo obrany a zachycují scenérii na letadlové lodi HMS Prince of Wales.

Foto: AS1 Amber Mayall RAF, ČTK/AP

Stíhací letoun F-35B Lightning ve světle polární záře

Článek

Polární záře

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách nad 80 km, nejčastěji kolem 100 km, někdy ale dosahují až do výšky několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr na Slunci a tzv. výronů koronální hmoty - ty způsobují geomagnetickou bouři, jejímž důsledkem pak vzniká polární záře.

Na Slunci se konkrétně tvoří vlivem nerovností v magnetickém poli skvrny. U nich vznikne jedna masivní protuberance (erupce). Mrak částic slunečního větru tvořený protony, elektrony a alfa částicemi letí vesmírem, a pokud se na cestě setká s magnetickým polem Země, tak jej pole většinu odrazí dál do vesmíru, ale část ho zachytí a stáčí po spirálách směrem k zemským magnetickým pólům. Tam sluneční vítr interaguje s atmosférou a vzniká polární záře. Jde o jeden z hlavních jevů vesmírného počasí.

Záře nad Českem

Běžně se vyskytuje v polárních oblastech (jižní záře - aurora australis, severní záře - aurora borealis), zatímco ve středních zeměpisných šířkách - tedy i u nás - a zejména v tropech jen výjimečně.

V ČR to podle odborníků bývá většinou v rozmezí dvou až tří let. V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, ale v tuzemsku jsou nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září nějakého vzdáleného města.

Polární záře přišla do Česka ve dvou vlnách. Byla rudá až fialová

Věda a školy

Na severu Evropy začalo vojenské cvičení NATO. Rusové zuří

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám