Hlavní obsah

Polární záře přišla do Česka ve dvou vlnách. Byla rudá až fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých místech Česka byla v neděli vidět polární záře. U nás poměrně vzácný jev avizoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Záře byla většinou zabarvená do ruda až fialova. Částice ze Slunce, které ji způsobují, přišly zřejmě ve dvou vlnách. Jestli bude úkaz viditelný i během tohoto týdne, není jisté. Vyloučit se to však nedá.

Foto: Oddělení meziplanetární hmoty, Astronomický ústav AV ČR

Snímek ze stanice Evropské bolidové sítě z Kuchařovic u Znojma

Článek

Záře se celkem běžně vyskytuje v polárních oblastech. Výskyt polárních září v České republice je vzácný a v průběhu jednoho slunečního cyklu, který trvá přibližně 11 let, se objeví průměrně pět až osm natolik intenzivních polárních září, aby byly pozorovatelné z Česka.

„Podle záznamu ve slunečním větru možná dorazily hned dvě vlny částic,“ uvedla k nedělnímu úkazu na svém webu Česká astronomická společnost.

K pozorování byl podle odborníků kromě malé oblačnosti nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha, což se ne všude splnilo. I tak jsme se mohli kochat pozoruhodným nebeským divadlem.

Lidé v Česku pozorovali polární záři

Domácí

Nedělní polární záři vyvolala chladnější oblaka plazmatu nad povrchem Slunce, které erupce v pátek 3. listopadu vyvrhla do okolního prostoru. „Tyto nabité částice dorazily v neděli k Zemi a silně rozbouřily zemskou magnetosféru. Na obloze se večer rozhořela krásná polární záře, která byla vidět i z části území Česka a Slovenska,“ zmínili astronomové.

Těžko předvídatelný úkaz

Zástupci ČHMÚ připomněli, že se jedná o velmi dynamický a proměnlivý úkaz, který závisí i na okamžité polaritě slunečního větru. Proto záře nemusí být vidět - a během minuty ji najednou lze spatřit velmi výrazně.

Rovněž Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR, zdůrazňuje, že polární záře jsou nevyzpytatelné a situace se může velmi rychle měnit. Doporučuje proto sledovat webové stránky SpaceWeatheLive, kde by se tzv. Kp index (který odpovídá narušení magnetického pole Země) měl dostat minimálně na hodnotu sedm, optimálně však osm, což by byla pro Česko ideální hodnota.

Index Kp nad hodnotou 7

„Když se v neděli k večeru zvýšil Kp index na hodnotu 7, začalo i nad ČR nebeské divadlo v podobě polární záře. Ta měla všude červenou / nachovou barvu, byla jasná, ale také rychle se vyvíjející a často krátkého trvání. Máme snímky ze dvou stanic Evropské bolidové sítě (jinde bylo úplně zataženo nebo hodně oblačnosti): z Kuchařovic u Znojma a Červené hory (Libavá, severní Morava) z 18:15 SEČ, kdy byla záře patrně nejjasnější,“ popsal Suchan.

Aktuálně – v pondělí dopoledne – je však hodnota Kp indexu 5,7. „A to je pro viditelnost polární záře nad naším územím málo,“ sdělil Novinkám.

Jak dlouho budou polární záře pozorovatelné, se zkrátka nedá odhadnout.

„Vše závisí na vlastnostech slunečního větru, který k nám po tomto impaktu proudí. Vědci se ale domnívají, že zvýšená geomagnetická aktivita potrvá dokonce až do 10. listopadu, kdy se v občasných intervalech mohou objevit další polární záře i nad českým a slovenským obzorem. Pravděpodobně budou viditelné jen fotograficky,“ poznamenal v neděli popularizátor astronomie a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Nyní upozornil i na působivé čtenářské fotografie na facebookové stránce Minutky z vesmíru.

Česko v noci zaskočila výjimečně silná polární záře, vidět byla až na Šumavě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám