Hlavní obsah

Finsko má bez tvrdých opatření málo nakažených, pomáhá povaha i digitalizace

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Zatímco v České republice připadá i po poklesu v týdenním průměru stále 1015 nakažených na milion obyvatel, ve Finsku je to 33. Dáno je to samozřejmě vyšším počet testů, v ČR se jich v týdenním průměru provádí 3,55 na tisíc obyvatel za den, zatímco ve Finsku jen polovina. Ani to však nevysvětluje tak velký rozdíl. Přispívá k tomu ochota Finů více dodržovat doporučení a rezervovanost.

Článek

Ve Finsku přitom zůstaly otevřené školy a lidé mohou chodit i na sportovní utkání, jak ukázal hokejový Karjala cup. Server Euractiv s odvoláním na AFP dokonce uvedl, že Finsko představuje tichý úspěch v evropském boji s covidem-19. Ve Finsku je počet nakažených pětinový proti evropskému průměru a má jen desetinu obětí na hlavu než sousední Švédsko, které na jaře uplatnilo velmi liberální přístup a skoro žádná omezení nezavedlo.

Finsko má přesto v EU nejmenší počet nakažených na milion obyvatel. I Finsko ale zažilo nárůst případů, a to na počátku října. Hlavní epidemiolog Mika Salminen to před dvěma týdny popsal slovy: „Situace vypadala znepokojivá, když rychle narůstaly infikovaní, ale je jasné, že vrchol se překonal.“

Od té doby se společnost zase začala otevírat. K malému počtu nakažených také přispívá efektivní systém trasování, protože 2,5 milionů Finů z celkových 5,5 milionů si stáhlo aplikaci Corona Flash.

Pomohla důvěra v instituce, digitalizace a povaha

Finsko ovšem těží také z toho, že ve skandinávských zemích je obecně vysoká důvěra v úřady a lidé se doporučeními řídí, aniž by musela být tvrdě prosazována. Studie v lékařském časopisu Lancet zveřejněná v září ukázala, že země, kde měla vláda velkou důvěru, si vedly nejlépe v boji s koronavirem bez ohledu na to, jakou konkrétní formu měla omezení, protože je lidé dodržovali.

V průzkumu ve Finsku uvedlo 23 procent respondentů, že omezení zlepšila jejich životy, což je nejvyšší počet v zemích EU. Důvodem je, že společnost je vysoce elektronizovaná, takže přechod na práci z domova byl snazší. „Ekonomika je tak strukturovaná, že není nutné, aby velké množství finské pracovní síly bylo na pracovišti,“ uvedla psycholožka Nelli Hankonenová z Helsinské univerzity. Dodala, že svou roli v tom ale může hrát i povaha Finů, kteří jsou označováni za rezervované milovníky přírody. „Ve finské kultuře nejsme vysoce socializovaní. Jsme rádi ve svém a trochu izolovaní,“ dodala.

Finský domov Santy Clause letos osiřel, většina turistů se do země nedostane

Vánoce

Restrikce pro návštěvníky

Finsko také zavedlo restrikce, které se týkají lidí přijíždějících z ciziny. Lidé přijíždějící z Schengenského prostoru a Británie, kde je více než 250 nakažených na milion obyvatel, musejí mít u sebe negativní test na covid, který není starší 72 hodin. Pak musejí být 72 hodin v karanténě a jít na další test, než se mohou volně pohybovat po Finsku. Pokud ale má být jejich návštěva kratší než 72 hodin, nemusejí do karantény ani na druhý test.

Kladen je důraz na dodržování zdravotních a bezpečnostních opatření, především na maximální snahu se vyhnout kontaktu s dalšími lidmi a na mytí rukou. V místech, kde není možné udržovat bezpečný dostup metru až dvou, jako jsou prostředky hromadné dopravy, se mají nosit roušky. Doporučuje se nosit roušky při cestách na testy a když se přijede ze zahraničí a míří se do karantény. Nasazovat se mají také v uzavřených prostorách při veřejných akcích.

V místech s větším počet případů nákazy jsou otevírací hodiny barů a hospod zkráceny do 23. hodiny a smějí být zaplněné jen z poloviny své kapacity.

Reklama

Výběr článků

Načítám