Hlavní obsah

Finsko bude mít kvůli vstupu do NATO problémy, pohrozil mu Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko kvůli vstupu do NATO čekají potíže, pohrozil Helsinkám ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru pro televizi Rossija 1 to řekl s tím, že se chystá vybudovat takzvaný Leningradský vojenský okruh, který bude mít na starosti obranu severozápadu Ruska.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Vzali a zatáhli Finsko do NATO,“ řekl Putin, který pominul, že Finsko se rozhodlo pro vstup do NATO, poté co Rusko zaútočilo na Ukrajinu a obávalo se další agrese.

Podle Putina nebyl pro vstup Finska do severoatlantického paktu důvod: „Měli jsme nějaké spory s Finskem? Všechny spory včetně těch, které byly o území, byly vyřešeny dávno v polovině 20. století. „Žádné problémy nebyly. Teď budou, protože vytvoříme Leningradský vojenský okruh a rozmístíme tam vybrané vojenské jednotky.“

Všechno to začalo znovu. Finsko po pár hodinách opět zavírá hranice s Ruskem

Evropa

„Proč to potřebují, je to prostě nesmysl,“ zhodnotil rozhodnutí Helsinek vstoupit do NATO Putin a dodal, že jediné problémy se týkaly jen potřeby vybudovat v zemi závod na zpracování dřeva. Podle něj měly obě země ty „nejsrdečnější vztahy“.

Pro Rusko je konec neutrality Finska nepříjemný, protože po jeho vstupu do aliance se zdvojnásobila délka hranice Ruska s členskými státy aliance a musí ji celou lépe střežit.

Úryvek rozhovoru z pořadu „Rusko, Kreml, Putin“ zveřejnil redaktor Pavel Zarubin na svém telegramovém kanálu, uvedla agentura Interfax.

Putin: Mír bude, až dosáhneme svých cílů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám