Hlavní obsah

Fico: Strategie Západu na Ukrajině selhala, Zelenského pozice je otřesena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strategie Západu na Ukrajině podle slovenského premiéra Roberta Fica (Směr) selhala, Ukrajina není schopna žádné smysluplné vojenské protiofenzivy v konfliktu s Ruskem a stala se zcela závislá na finanční pomoci Západu. „Pozice ukrajinského prezidenta je otřesena,“ napsal předseda slovenské vlády v komentáři v deníku Pravda.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Robert Fico

Článek

Podle Fica ruský prezident Vladimir Putin politicky posiluje a krize na Ukrajině nemá vojenské řešení.

„Je doslova šokující sledovat, jak se Západ opakovaně zmýlil při hodnocení situace v Rusku. Fakta jsou neúprosná,“ uvedl Fico v komentáři na Pravdě.

„Rusko vojensky zcela kontroluje okupovaná území. A pokusy přesvědčit mezinárodní společenství demagogií o demoralizaci ruských vojáků a o obrovských lidských ztrátách se stále více ukazují jen jako prázdná demagogická zbožná přání,“ dodal.

Fico řídí poradu o cenách potravin ve stylu Putina, říká politolog

Evropa

Slovenský premiér konstatoval, že ruská ekonomika ani ruská měna nezkolabovaly, protiruské sankce zvyšují vnitřní soběstačnost Ruska a ruští energetičtí giganti hlásí rekordní dodávky do Číny a do Indie.

„Rusko nepociťuje negativní důsledky svého rozhodnutí z února 2022 o použití vojenské síly na Ukrajině v takovém rozsahu, aby ho to zruinovalo, jak předpokládali západní plánovači,“ dodal Fico.

„EU a Rusko se vzájemně potřebují“

Vyslovil se rovněž pro standardizaci vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem.

„Nadále jsem přesvědčen, že bychom se měli vrátit k nedávné evropské rétorice, jak jsou EU a Rusko do jisté míry spojené nádoby a jak se vzájemně potřebují. Jako předseda vlády SR nebudu šířit nepřátelství k žádné zemi na světě,“ uvedl Fico.

Předseda slovenské vlády je za okamžité příměří a zahájení jednání. Fico vidí kořeny konfliktu v roce 2014, ve vývoji na ukrajinské politické scéně a v jejím vztahu k občanům ruské národnosti.

„Rusko na bezpečnostní situaci a tlačení Ukrajiny do NATO reagovalo porušením mezinárodního práva, vojenskou silou bez mezinárodního mandátu. To velké země dělají často, podívejme se, co USA nadělaly v Iráku,“ napsal Fico.

Očima Saši Mitrofanova: Putin pochválil Fica a Orbána

Očima Saši Mitrofanova

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám