Hlavní obsah

Fico řídí poradu o cenách potravin ve stylu Putina, říká politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico zveřejnil na sociální síti video z porady, kde řeší vysoké ceny potravin. „Vyšší příjmy v České republice a nižší inflace, u nás nižší příjmy a inflace byla vyšší,“ uvádí Fico jako příklad nižších cen potravin Českou republiku. Na stole jsou při poradě vajíčka, sýr, máslo a rohlík.

Ukázka z videa Roberta Fica k drahým potravinámVideo: Facebook/Robert Fico

 
Článek

Politolog Grigorij Mesežnikov označil styl porady a zveřejněné video za „Putinův styl“, který vnucuje lidem představu, že on je ten, kdo rozhoduje o životě lidí.

„Ruský prezident na podobných videích ukazuje lidem, jak rozhoduje například o novém vodovodu, kanalizaci nebo o cenách elektřiny,“ cituje Mesežnikova slovenský Denník N.

Na poradě s Ficem sedí u stolu ministři financí Ladislav Kamenický (Směr) a zemědělství Richard Takáč (Směr), poradce premiéra Jozef Červenka a šéfka Slovenské obchodní inspekce Nadežda Machútová. „Boj s vysokými cenami potravin je nadále naše politická priorita,“ říká přítomným Fico. Předseda vlády žádá po ministru financí zprávu o cenovém vývoji potravin a pak zadává úkoly dalším přítomným. Všichni přikyvují.

Babiš zaútočil na Fialu. Nutella nechyběla

Domácí

Ministr financí se pozastavuje nad tím, že sýr eidam je na Slovensku dražší o 61 procent, máslo o 76 procent a vajíčka o 22 procent ve srovnání s Českou republikou.

Označuje to za „nemyslitelné“. Fico opět reaguje slovy, že Slovensko nemůže mít vyšší ceny potravin než země s vyššími příjmy, a snížení ceny potravin je úkol pro rok 2024.

„Můžeme kontrolovat, monitorovat a regulovat, když k tomu dojde,“ dodává Fico. Za postupný cíl si klade dosáhnout alespoň takové úrovně, jako je v České republice.

„Snaží se vytvořit dojem, že právě on se stará o lidi. Hned mi to připomnělo Moskvu,“ reagoval Mesežnikov. „To, co Fico zavádí, je v rozporu s tím, jak by měly fungovat státní instituce v podmínkách dělby moci. Je to populistická komunikace,“ říká politolog.

Směr podpoří v prezidentských volbách Pellegriniho

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám