Hlavní obsah

Falešní lídři EU ničí demokracii v Evropě, řekl Klaus

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus poskytl rozhovor britskému nedělníku Sunday Telegraph, během něhož se opřel do architektů nového směřování Evropské unie. Označil je za politiky dvou tváří a na jejich adresu prohlásil, že ničí evropskou demokracii. Klaus odmítá evropskou federalizaci a naopak vyzývá k obnově národního státu a suverenity.

Foto: Tomáš Neřold, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Václav Klaus má obavy, že proces likvidace demokracie v Evropě došel do konečné fáze. Reaguje tak na nedávné setkání ministrů zahraničí 11 členských států EU i projev předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa v Evropském parlamentu.

Barroso vyzval k ustavení evropské federace. [celá zpráva]

Šéfové diplomacií zase zveřejnili svoje návrhy budoucí politické unie. [celá zpráva]

„Myslí si, že dokončují evropský koncept, ale podle mého názoru ho ničí,“ řekl Klaus britským novinám a dodal: „Potřebujeme se zamyslet nad tím, jak obnovit naši státnost a suverenitu. To ve federaci není možné. Evropská unie by se měla vydat opačným směrem“.

Politici bez odpovědnosti

Klaus evropské lídry označil za politiky dvou tváří vyhýbající se odpovědnosti. V té souvislosti zmínil svoji návštěvu Itálie z tohoto týdne. Podle svých slov tam narazil na „ničivou mentalitu“ italských politiků, kteří kvůli krizi eurozóny omezují demokracii, odvracejí oči od prohlubujících se problémů jejich země a myjí si nad nimi ruce.

„Bylo to pro mě skutečně skličující, když jsem viděl, kolik předních italských politiků vyjádřilo názor, že je nezbytné přesunout pravomoci z Itálie do Bruselu, a to kvůli jediné věci: nečinně přijali skutečnost, že nejsou sami schopni racionálně rozhodovat. Teď našli výmluvu či alibi k tomu říkat: ‘Byli jsme k tomu donuceni‘. Takhle jasně a přímo jsem to nikdy předtím neslyšel. Vzdali se zásady, že demokracie má svoji roli a je důležitá. To je konečný a opravdu tragický důsledek,” poznamenal prezident.

Nedělní Telegraph připomněl, že 71letý český prezident ve funkci příští jaro končí. Mimo jiné připomíná, že Klaus souhlasil se vstupem České republiky do EU v roce 2004, i když s výhradami. “Vstupovali jsme do Evropské unie, nikoliv federace, v níž bychom se stali nepodstatnou provincií,” řekl k tomu prezident, jenž britským novinám přiznal, že je se svými názory na politické elity mezi evropskými státníky osamocený.

“Je to ironie dějin. Nikdy bych si v roce 1989 nepředstavoval, že tohle budu dělat, že mojí rolí bude kázat o hodnotách demokracie,” podotkl.

Reklama

Související články

Hlasování o Klausově výjimce se zopakuje

Ústavní výbor Evropského parlamentu bude v říjnu opakovat hlasování o výjimce z Listiny základních práv a svobod EU, kterou v roce 2009 český prezident Václav...

Výběr článků

Načítám