Hlavní obsah

Evropská unie otevře kancelář v Benghází, nálety pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politické postavení libyjských povstalců posílí rozhodnutím Evropské unie. Ve vzbouřeneckém Benghází otevře kancelář, která má především koordinovat poskytování pomoci. Uvedla to podle BBC Catherine Ashtonová, která má v EU na starosti zahraniční politiku. Pokračovaly také nálety na Tripolis.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová

Článek

V Tripolisu se podle očitých svědků citovaných agenturou AFP ozvalo po ranním přeletu letadel NATO několik explozí. Bombardování podle povstaleckých zdrojů zasáhlo nejméně čtyři budovy, mezi nimi i sídlo vojenské tajné služby, uvedla agentura DPA. Další bombardování bylo odpoledne hlášeno z východní části metropole.

Povstalci postoupili u Misuráty

Misuráta se postupně zbavuje kleští Kaddáfího vojsk. Po tvrdých náletech se v úterý vojska stáhla a povstalci ohlásili, že postoupili na západ, ovládají pobřežní silnici spojující město s metropolí v délce 30 kilometrů.

Ve středu po tvrdých bojích ovládli i letiště u Misuráty. Kaddáfího jednotky podle nich na místě zanechaly tanky, které povstalci zapálili.

 Kancelář EU v Benghází

Kancelář má především zajišťovat pomoc pro civilisty, ale také pro prozatímní Přechodnou národní radu.

"Chceme pomoci se vzděláváním, zdravotnictvím a bezpečností na hranicích," uvedla Ashtonová. Zástupkyně evropské diplomacie znovu zopakovala evropskou výzvu k odstoupení Muammara Kaddáfího. "Ujasněme si to, Kaddáfího režim musí skončit," uvedla  podle ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám