Hlavní obsah

Evropa urychluje návrat k normálu

Právo, ČTK, doh, nek

Zatímco z pódia duní kapela, dole se mačkají tisíce fanoušků vlnících se v rytmu hudby. Hosté vysedávají uvnitř restaurací a hoteliéři v letoviscích vítají turisty přijíždějící na dovolenou. I tak vypadají aktuální známky postupného návratu k normálu v evropských zemích, které vesměs hlásí dál klesající počty případů koronaviru.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Naděje však poněkud kalí varování před možnou počínající třetí vlnou nákazy v Británii – ta je přitom očkovacím premiantem Evropy.

„Epidemická čísla se zlepšují a předčí naše nejoptimističtější předpoklady,“ řekl magazínu Forbes milánský infektolog Massimo Galli, zatímco Itálie v neděli hlásila nejnižší čísla od poloviny loňského října – 44 obětí covidu a 2949 nově nakažených.

Příznivý vývoj odráží i nebývalé uvolňování restrikcí. Itálie stejně jako Česko nově otevřela pro hosty i vnitřní prostory restaurací a hospod, podobný krok přitom například už v pátek učinilo Polsko.

Evropané platí za očkování desítky tisíc, vy ho nechcete ani zadarmo, kritizuje Moskvany starosta

Evropa

Ve třech nejméně postižených italských regionech v takzvané bílé zóně (Furlansku-Julských Benátkách, Molise a Sardinii) byl navíc včera zrušen i zákaz nočního vycházení. Zbytek Itálie, který je ve žluté zóně, jej plánuje zrušit 21. června. V Itálii se také vracejí na stadiony diváci, i když jen s omezenou kapacitou.

Další kroky v uvolňování včera učinily například i německé spolkové země. V Sasku a Dolním Sasku se do běžného provozu vrací většina škol a školek. V druhé jmenované spolkové zemi otevřela kina, divadla i vnitřní prostory restaurací. Školy se otevřely i v Sársku nebo v Severním Porýní-Vestfálsku.

Francie už nabízí dávky pro všechny

Po sedmiměsíční pauze se také v Hamburku pro návštěvníky opět otevřela Labská filharmonie. Experimenty s koncerty pro tisíce návštěvníků (s rouškami a negativními testy) přitom v posledních dnech uskutečnili mj. v Paříži či nizozemském Rotterdamu, kde se konalo finále obnovené soutěže Eurovize.

Návrat k normálnímu životu: V Paříži přišlo na rockový koncert 5000 lidí

Zahraniční

Zejména středomořské země se už připravují na letní nápor turistů, kteří již pomalu začínají jezdit. Po téměř roce tak například budou smět od 7. června zahraniční výletní lodě opět vplouvat do španělských přístavů.

„Znamená to velké ulehčení pro více než 50 tisíc rodin, které jsou odkázány na naši branži,“ pochvaloval šéf mezinárodní asociace provozovatelů výletních lodí Alfredo Serrano listu Diario de Mallorca. Symbolickým momentem pro tuzemce se už v sobotu stal příjezd prvního vlaku s českými turisty do Chorvatska.

V Chorvatsku začíná turistická sezona. Jaká opatření tam platí

Cestování

Optimismus roste s postupující očkovací kampaní. K zemím, které otevřely očkování proti covidu-19 pro všechny dospělé obyvatele, se v pondělí přidala 67milionová Francie, která o víkendu překonala hranici 25 milionů naočkovaných první dávkou a vakcinaci pro lidi nad 18 let otevřela o dva týdny dříve, než vláda původně plánovala.

Británie se bojí třetí vlny

Znepokojení ale budí zprávy o možné počínající třetí vlně epidemie covidu-19 v Británii.

„Je tu exponenciální růst počtu nových případů a nejméně tři čtvrtiny z nich jsou nová (indická) varianta,“ řekl stanici BBC mikrobiolog a vládní poradce Ravi Gupta. Ten dodal, že kvůli vyšší míře proočkování může trvat déle, než se třetí vlna naplno projeví.

V Británii přibývají případy koronaviru kvůli indické mutaci, počty obětí ale nerostou

Evropa

„Proto tu může být nějaký falešný pocit bezpečí, toho se obáváme,“ dodal. V zemi jsou alespoň jednou dávkou naočkovány téměř dvě třetiny dospělé populace, bezmála polovina dostala dávky obě, což je nejvíce v celé Evropě.

Pomalu stoupající křivka denních přírůstků infekce však může ohrozit plán britské vlády na další uvolnění restrikcí, kterého se mají Britové dočkat 21. června. Zda se v zemi skutečně omezení uvolní, chce Johnsonův kabinet rozhodnout 14. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám