Hlavní obsah

Evropa podpoří Ukrajinu, vzkázal Borrell Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa stojí za Kyjevem. Evropská unie a Spojené státy jsou připraveny spolupracovat v otázce odvrácení napadení Ukrajiny. „Jsme na straně Ukrajiny. Ať se všichni zamyslí nad důsledky,“ prohlásil Borrell v rozhovoru pro sobotní vydání italského listu la Repubblica.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Josep Borrell

Článek

Potenciálně vysoce konfliktní situaci na rusko-ukrajinských hranicích budou zítra řešit prezidenti USA a Ruska Joe Biden a Vladimir Putin během narychlo svolané online videokonference. Termín jednání již potvrdil Bílý dům i Kreml.

„Prezident Biden zdůrazní obavy Spojených států z ruských vojenských aktivit na hranici s Ukrajinou a potvrdí podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny,“ řekla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Weber: Střet by byl koncem plynovodu

Americká rozvědka podle agentury Bloomberg tvrdí, že do útoku proti Ukrajině by se mohlo zapojit 175 tisíc vojáků. Kreml hovoří o „hysterii“ a přesun více než 90 tisíc vojáků k ukrajinské hranici odmítá komentovat.

Ruská invaze je na spadnutí, varuje ukrajinský ministr obrany

Evropa

Manfred Weber, šéf evropských lidovců (EPP), hlavní frakce parlamentu EU, v nedělníku Bild am Sonntag označil ruskou hrozbu pro Ukrajinu za reálnou. Novou vládní koalici v SRN vyzval, aby v případě propuknutí války mezi oběma státy zastavila projekt plynovodu Nord Stream 2 spojujícího Rusko s Německem. Pokud Putin sáhne po zbraních, bude to znamenat „konec Nord Streamu 2“, prohlásil Weber.

Německý deník Bild zveřejnil plán hypotetického třífázového útoku Ruska na Ukrajinu včetně přehledné mapky, podle nějž má Moskva v úmyslu obsadit až dvě třetiny ukrajinského území. Jeden z úderů má být podle tohoto zdroje veden ze severu přímo na Kyjev.

Rusko viní USA z ohrožení letu

Alexej Puškov, člen horní komory ruského parlamentu (Rady federace), v reakci prohlásil, že „americké a německé novináře už dávno svrbí ruce, aby si mohli zaválčit s Ruskem“.

Napětí se stupňuje. NATO a Rusko si vzájemně hrozí kvůli Ukrajině

Evropa

Rusko v neděli oficiálně obvinilo USA, že jejich výzvědný boeing, který v pátek odstartoval z Kréty, při letu nad Černým mořem „ohrozil civilní letoun“ na trase Tel Aviv–Moskva. Uvedla to mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Řízení letového provozu kvůli nebezpečnému přiblížení vydalo civilnímu airbusu pokyn, aby sestoupal o pět set metrů. Americký stroj, který se podle Moskvy přiblížil k pobřeží Krymu a poté zamířil směrem k Arménii a Ázerbájdžánu, měl později přistát v Gruzii.

„Zvýšená aktivita letadel NATO v blízkosti ruských hranic vytváří riziko nebezpečných incidentů s civilními letadly,“ uvedl v prohlášení ruský úřad pro letectví Rosavijacija.

Puč na Ukrajině, nebo boj s oligarchou?

Evropa

Bělorusko v sobotu obvinilo Ukrajinu, že její vrtulník Mi-8 během cvičení na hranicích vletěl ve výšce asi sto metrů na vzdálenost jednoho kilometru do běloruského vzdušného prostoru. Ukrajinská pohraniční služba informaci popřela s tím, že „se nezakládá na pravdě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám