Hlavní obsah

Evropa kvůli omikronu vrací nošení roušek venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli hrozbě varianty omikron se rozhodly ve čtvrtek Řecko a Španělsko zavést nošení roušek i venku, a to od 24. prosince. Protikoronavirová opatření se od 27. prosince zpřísňují i na Maltě.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Omikron je v naší zemi,“ řekl ve čtvrtek na mimořádné tiskové konferenci řecký ministr zdravotnictví Thanos Plevris, který současně oznámil povinnost nosit venku roušky a samoobsluhách a veřejné dopravě respirátory. Zakázány jsou i veřejné slavnosti. Další zpřísnění se čekají 2. ledna, kdy se zřejmě omezí sportovní a kulturní akce.

Školy v Řecku by se měly otevřít po prázdninách 10. ledna; vláda pro ně chystá změnu pravidel, ale zatím neuvedla jakou.

Nová opatření se týkají i příjezdů do Řecka. Kdo přijede z ciziny, bude si muset druhý a čtvrtý den udělat PCR nebo antigenní test.

Španělsko vrací povinné roušky venku

Koronavirus

Ve Španělsku ve čtvrtek rozhodla na mimořádném zasedání vláda o povinnosti nosit venku roušky. Povinné budou pro všechny osoby starší šesti lety, nebudou se ale muset nosit v přírodě, na horách, na plážích nebo při sportu. Lidé je budou muset mít venku, pokud nebudou moci dodržet bezpečnou vzdálenost 1,5 metru od ostatních.

O zpřísnění restrikcí už ve středu jednal španělský premiér Pedro Sánchez s vedoucími činiteli španělských regionů, informovala agentura Reuters. Část s nimi nesouhlasila, další je považovala za nedostačující. Katalánsko už od Štědrého dne zavádí zákaz vycházení mezi 1:00 až 6:00.

Mezi další kroky, o kterých premiér informoval, patří nabídka vyslání ozbrojených sil na pomoc při očkování v jednotlivých regionech a uvolnění lůžek ve vojenských nemocnicích. Povolil také uvolnění proticovidových testů pro profesionální použití k dočasnému prodeji v lékárnách, aby se tím vyřešil jejich nedostatek.

Další zpřísnění ve hře: omezení akcí, delší prázdniny i roušky ve třídách

Koronavirus

Ve Španělsku je proti nemoci covid-19 očkováno 80 procent obyvatel a rychle se rozjíždí také podávání posilovací dávky. Po nástupu varianty omikron začaly počty nakažených prudce stoupat a ve středu Španělsko zaznamenalo rekordních 60 041 nových případů. Čtrnáctidenní incidence, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny dosáhla hodnoty 784, což je o 78 procent více než před týdnem, uvedl list El País. Podle expertů, které oslovil, však jde o kosmetická a nedostatečná opatření.

Zpřísňuje i Malta, od 27. prosince zakáže všechny akce, kde se stojí, s výjimkou svateb a pohřbů. Kina, restaurace, divadla a sportoviště budou od 17. ledna přístupná jen pro očkované. Sportovní utkání pokračují, ale bez diváků.

Metastudie: Roušky jsou nejúčinnějším nástrojem v pandemii

Koronavirus

Dánsko od 27. prosince požaduje nejméně do 17. ledna po všech přijíždějících negativní test na covid mladší 72 hodin bez ohledu na to, jsou-li očkováni. Netýká se to občanů Dánska a lidí, kteří v něm mají trvalý pobyt. Podobné opatření už platí ve Finsku a Švédsku.

Roušky chystá zavést i Itálie

Italská vláda ještě ve čtvrtek schválila zpřísnění protipandemických opatření ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Nařídila nošení respirátorů FFP2 na veřejných místech jako jsou divadla, kina, sportovní akce, ale také veřejná doprava. Do kin, muzeí a posiloven budou moci od konce prosince smět jen lidé s dokončením očkováním či potvrzením o prodělání nemoci.

Dále má být zkrácena platnosti zdravotních průkazů, které umožňují přístup na řadu míst a služeb, z devíti měsíců na šest měsíců od dokončeného očkování. Třetí dávku by mělo být možné podávat už čtyři měsíce od dokončeného očkování. V prohlášení se dále uvádí, že Itálie zvažuje i uzavření diskoték a klubů až do Silvestra.

Itálie ve středu zaregistrovala 36 293 nově nakažených, což je nejvyšší počet za více než rok a více než dvojnásobek infikovaných, které úřady zaznamenaly před dvěma dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám