Hlavní obsah

Metastudie: Roušky jsou nejúčinnějším nástrojem v pandemii

Právo, mcm

Nošení roušek je nejúčinnějším opatřením proti koronaviru v oblasti veřejného zdraví. Snižuje výskyt nákaz až o 53 procent. K takovému závěru došla první celosvětová metastudie na toto téma, zveřejněná v časopise British Medical Journal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cestující s nasazeným respirátorem v pražské MHD. Ilustrační foto

Článek

„Tento systematický přehled a analýza nefarmakologických zásahů naznačuje, že několik osobních ochranných a sociálních opatření včetně mytí rukou, nošení roušek a fyzického odstupu, je spojeno se snížením výskytu covidu-19,“ napsali autoři studie, která prošla recenzním řízením

Výsledky podle nich zdůrazňují potřebu pokračovat vedle očkovacích programů zejména v nošení roušek a udržování odstupu.

Nespěchejme s odkládáním, nabádají vědci

Výzkumníci z australské Monash University a britské University of Edinburgh rozebrali podle webu časopisu Forbes výsledky 72 studií z celého světa. Analýza podle nich ukázala snížení výskytu covidu o 53 procent při nošení roušek a o 25 procent při zachování odstupu. Pro přínos mytí rukou bylo příliš málo výsledků, než aby se dal vyvodit jednoznačný závěr.

Nejlépší ochrana novorozenců před covidem? Očkování matky mezi 27. a 31. týdnem, ukázala studie

Koronavirus

Jelikož metaanalýza znamená statistickou analýzu dříve publikovaných studií, další opatření, jako jsou karantény, izolace, celkové uzávěry nebo uzavírání hranic, škol a pracovišť není podle výzkumníků možné porovnat kvůli specifičnosti jednotlivých studií.

Se svou prací přišli tito vědci podle webu Axios v době, kdy se na řadě míst světa uvolňují požadavky na nošení roušek, přičemž se argumentuje účinností vakcín. Odborníci varují před příliš brzkým zrušením povinnosti nosit roušky. Studie připomíná, že vakcíny neposkytují stoprocentní ochranu, zejména kvůli nástupu nových variant.

Rakousko zavádí celostátní lockdown

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám