Hlavní obsah

Europoslanci podporují rezoluci kritizující Babišův střet zájmů. Zaráží je lobbování Agrofertu

Brusel

Většina europoslanců dává najevo podporu rezoluci kritizující údajný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a vyzývající k aktivitě české úřady i Evropskou komisi, uvedla ČTK. Někteří si přitom už v úterý stěžovali, že je oslovil holding Agrofert, i když Babiš tvrdí, že firmu už neřídí. Hlasovat se má ve středu večer, výsledek zveřejní Evropský parlament (EP) ve čtvrtek ráno.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Připravená rezoluce EP vychází z dubnové konečné auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť nadále ovládá Agrofert, byť jej vložil do svěřenských fondů. Holding proto nemá podle auditorů nárok na dotace ze strukturálních fondů EU.

Usnesení také vyzve české úřady, aby začaly Babišovu situaci efektivně řešit a lépe předcházely střetům zájmů a zajistily, aby na odmítnuté unijní dotace Agrofertu nedopláceli čeští daňoví poplatníci. Komise by podle něj měla vůči České republice uplatnit nové pravidlo, které umožňuje pozastavit vyplácení dotací, pokud justiční orgány dostatečně účinně nepostupují proti jejich možnému neoprávněnému čerpání.

EU znovu píše Česku kvůli auditu o Babišovi. Ministerstvo čeká s reakcí na překlad

Domácí

Agrofert zasahuje, europoslanci si stěžují

Již v úterý si několik poslanců Evropského parlamentu stěžovalo, že na svých twitterových účtech našli tweet od Agrofertu, který je vyzýval, aby hlasovali proti schválení rezoluce.

„Tohle je trapné. Agrofert mi poslal přímou zprávu proloženou tvrzeními o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Divím se: Pokud nemají ŽÁDNÉ napojení na Babiše, proč po mně chtějí, abych hlasoval PROTI rezoluci?” napsal dlouhodobý kritik Babišova přístupu Daniel Freund z německé Strany zelených na Twitteru, kde zveřejnil i text výzvy Agrofertu.

Podle bruselského webu Politico našlo tuto „celkem podivnou” zprávu na svých twitterových účtech „několik poslanců”. Mimo jiné v ní stojí: „Se vší vážností musíme dát najevo, že není žádný střet zájmů ze strany Andreje Babiše ve vztahu k Agrofertu.“ Firma dále odmítá obvinění médií, že by měla vazby na oligarchické struktury a že by neoprávněně užívala podpor.

Agrofert zapíše Babiše do databáze jako koncového příjemce výhod

Ekonomika

Agrofert chtěl nabídnout stanovisko koncernu

Agrofert svůj postup hájí. „Považujeme takovou formu komunikace za seriózní a přijatelnou. Důvod je jednoduchý: v rámci auditu Evropské komise jsme nebyli nijak vyslyšeni a neměli jsme možnost se jakkoli vyjádřit,” sdělil ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Podle něj tak mají europoslanci možnost seznámit se se stanoviskem koncernu, který jakýkoliv Babišův střet zájmů směrem k Agrorfertu odmítá.

„Poslance EP také chceme seznámit s naší společností a odkazujeme je na náš web, kde mohou najít bližší informace o Agrofertu – kdo jsme, co vyrábíme, kolik lidí zaměstnáváme a že podnikáme zcela podle platných zákonů,” doplnil Hanzelka.

Maďarsko vyjádřilo solidaritu „příteli” Babišovi

Evropa

Lobbování Agrofertu kritizovala organizace Transparency International (TI). „Dlouhodobé ignorování střetu zájmů ze strany premiéra nás dostalo do paradoxní situace, kdy koncern, který s premiérem nemá mít nic společného, ho nestandardním poloveřejným způsobem brání přímým oslovováním konkrétních politiků,” uvedl vedoucí analytik TI ČR Milan Eibl.

Očekává se, že velká většina europoslanců při středečním hlasování usnesení schválí, v květnu získalo jasnou podporu klíčového kontrolního výboru. Většina evropských zákonodárců se dlouhodobě staví k situaci předsedy české vlády kriticky. Europarlament už loni velkou většinou hlasů schválil podobné usnesení vyzývající Babiše, aby se konfliktu zájmů zbavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám