Hlavní obsah

Maďarsko vyjádřilo solidaritu „příteli” Babišovi

Brusel

Český premiér Andrej Babiš je předmětem politických útoků a Maďarsko vyjadřuje svou solidaritu svému „partnerovi a příteli z Visegrádské skupiny“, uvedl ve čtvrtek maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

„Pod sluncem není nic nového, dochází k pokusu politicky zlikvidovat Andreje Babiše,“ odvětil Szijártó na otázku týkající se kritiky českého premiéra kvůli střetu zájmů a pobírání unijních dotací pro holding Agrofert, který Babiš v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Szijjártó prohlásil, že politické útoky na českého premiéra postrádají jakýkoli právní základ a že začaly jasně proto, že Babiš „hlasitě jde proti“ hlavnímu liberálnímu proudu a hájí zájmy svého národa. Poznamenal také, že Maďarsko je pravidelně terčem podobných útoků.

Zastavte Česku dotace, vyzývají evropští lidovci kvůli Babišovu střetu zájmů

Zahraniční

Evropský parlament ve středu diskutoval o výsledcích auditu Evropské komise, podle kterého je předseda české vlády ve střetu zájmů, neboť nadále přes svěřenské fondy ovládá Agrofert. Firmy s ním spojené proto podle Bruselu nemají nárok na dotace ze strukturálních fondů.

Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením majetku do svěřenských fondů vyhověl českému právu. Podobný postoj má i jeho vláda.

Česko chce na dotaci pro Agrofert vyzkoušet, zda Brusel „nevyměkne”

Domácí

Komisař pro rozpočet Johannes Hahn v debatě uvedl, že EK chce zavést nové způsoby, jak ochránit rozpočet EU před střetem zájmů. Využito by podle něj mohlo být pravidlo spojující čerpání unijních peněz s dodržováním principů právního státu, ale i další chystaná úprava. Většina poslanců vyzvala komisi k větší aktivitě, někteří mluvili také o pozastavení zemědělských dotací, které holding Agrofert nadále dostává.

Podle šéfky výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové fungují v Česku „oligarchické struktury“, které těží z přidělování evropských či státních dotací. Komise i členské státy by podle ní měly najít účinnější způsob, jak chránit rozpočet a předejít tomu, aby dotace v případě jejich odebrání Bruselem hradili daňoví poplatníci v jednotlivých státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám