Hlavní obsah

Europol: Islámský stát bude chtít znovu zaútočit. V Sýrii a Iráku jsou tisíce evropských bojovníků

– Brusel

Databáze možných evropských bojovníků v Sýrii a v Iráku nyní obsahuje asi 10 000 jmen. Skutečně potvrzeno je však jen přibližně 2000 osob. V Bruselu to ve čtvrtek na slyšení v Evropském parlamentu řekl šéf Europolu Rob Wainwright. Islámský stát (IS), který se přihlásil k pátečním útokům v Paříži, se podle něj bude v Evropě snažit o další teroristické akce.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Europolu Rob Wainwright

Článek

"Máme jistotu u 2000 jmen. I když převládající odhad v Evropě je, že Evropanů, kteří cestovali do Sýrie a Iráku, je okolo 5000," podotkl šéf Europolu.

Páteční události ve francouzské metropoli, které si vyžádaly 129 lidských životů, jsou podle Wainwrighta jasným projevem záměru IS vyvézt svůj brutální terorismus do Evropy a obecněji do světa.

Máme co do činění s dobře financovanou a rozhodnou mezinárodní teroristickou organizací, která nyní působí na evropských ulicích
Rob Wainwright, ředitel Europolu

Wainwright připomněl také další útoky, které si připsal IS, včetně nedávného zničení ruského letadla, kterým se ruští turisté vraceli domů z Egypta.

"Máme co do činění s dobře financovanou a rozhodnou mezinárodní teroristickou organizací, která nyní působí na evropských ulicích. Představuje nejzávažnější teroristickou hrozbu, které Evropa v posledních deseti letech čelila," prohlásil Wainwright.

O bezpečnostní reakci EU na Paříž budou v pátek v Bruselu jednat ministři vnitra a spravedlnosti evropské osmadvacítky. Paříž přichází s poměrně obsáhlým seznamem návrhů.

Stopy vyšetřování přitom vedou do Belgie - právě z bruselské čtvrti Molenbeek pocházeli někteří z hlavních organizátorů páteční série útoků. Také oni podle všeho prošli islamistickou radikalizací a měli zkušenosti z bojů v řadách IS v Sýrii.

Problémy s koordinací

Šéf Europolu ve čtvrtek poznamenal, že počty takových osob registrované v příslušné databázi se za poslední rok více než zdvojnásobily. Kromě oněch 2000 už identifikovaných bojovníků jsou shromažďována data podezřelých, kontaktů a také těch, kteří cesty do Sýrie a Iráku umožňují.

Přibližně polovinu informací v databázi však poskytlo jen pět členských zemí unie a jeden "mezinárodní partner", tedy s velkou pravděpodobností USA. "Takže náš systém není napříč členskými zeměmi rovnoměrně využíván," poznamenal Wainwright.

"Policie České republiky s touto databází aktivně spolupracuje, a to jak po stránce vkládání informací, tak i po stránce vytěžování informací z této databáze. Bližší informace však z naší strany nelze poskytnout," sdělil Jozef Bocán z tiskového oddělení českého policejního prezidia.

Podle čtvrtečního vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého nemá Česko po útocích v Paříži signál, že by muselo čelit teroristické hrozbě. Česká policie je prý v této souvislosti ve stálém kontaktu se zahraničními kolegy. Po útocích zvýšila bezpečnostní opatření na letištích a v některých budovách.

Reklama

Související články

Strůjce teroru v Paříži je po smrti

Strůjce teroristických útoků v Paříži Abdelhamíd Abaaoud je po smrti. Byl zabit při razii na severním předměstí Saint-Denis. Listu The Washington Post to řekli...

Výběr článků

Načítám