Hlavní obsah

EU vzkřísí rozhovory o přistoupení Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Evropská unie po třech letech oživí rozhovory s Tureckem o jeho přistoupení. V úterý o tom v Lucemburku rozhodli zástupci členských zemí poté, co Německo přestalo rozhovory blokovat. Novou vlnu jednání zahájí za dva týdny v Bruselu konference o regionální politice. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Nedávný vývoj v Turecku podtrhuje potřebu angažování se EU,“ prohlásil český eurokomisař pro rozšíření Štefan Fülle a dodal, že Unie „zůstává hlavním hybatelem reforem v Turecku“. Jednání o přistoupení Turecka by se podle něj měla urychlit, aby se nebrzdily reformy.

Kapitolu regionální politika chtěli zástupci EU s Turky projednávat už v létě. Po tvrdém zákroku pořádkových sil proti demonstrantům v Ankaře i dalších městech ale plány odložilo Německo. Počátkem tohoto měsíce ale Evropská komise ocenila změny v tureckém soudnictví a uzavření příměří mezi Ankarou a kurdskými povstalci.

Související témata

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Modrá mešita v Istanbulu

Turecko požádalo o přistoupení k bloku evropských zemí v roce 1987, ale rozhovory začaly až v roce 2005. Zatím byla uzavřena, a to jen dočasně, pouze jedna kapitola z celkem 33, které je nutné před přistoupením probrat. Nyní má být otevřeno 14 dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

V Turecku soudí vojáky kvůli pokusu o puč

V Turecku v pondělí začal soud s bývalým náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil Ismailem Hakkim Karadayiem a dalšími 102 lidmi, kteří jsou obžalováni ze...

Výběr článků

Načítám